Winssense grond

Al drie decennia lang mag de partij Beuningen Nu & Morgen zich verheugen in Noord Koreaanse cijfers als het gaat om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in het dorp Winssen. Logisch, het is de bakermat van die partij.
Het is dan ook opmerkelijk dat juist hier keer op keer bozige actiegroepen ontstaan die het niet eens zijn met gemeentelijke plannen. Jarenlang hebben we 'Winssen Ontwikkelt Zichzelf' en 'Geertjesgolf' gehad, die fel streden tegen de ontzanding in Winssen.
Nu is er weer 'Krachtig Winssen', 'Initiatiefgroep Winssen' en veel mensen op persoonlijke titel die zich zorgen maken over de woningbouw of eigenlijk het totale gebrek eraan. Er wordt al bijna 30 jaar nauwelijks gebouwd en het dorp vergrijst als gevolg daarvan nog veel harder dan de hele regio. Het is zelfs zo erg dat het gerucht gaat dat Henk Krol overweegt het partijkantoor van 50+ te verplaatsen naar Winssen.

Doet de gemeenteraad dan niets? Zeker wel! Die namen tientallen moties aan over bouwen in Winssen, waar het college dan heel constructief het achterwerk mee afveegt. Vorige week spraken drie zeer betrokken inwoners de Commissie Ruimte bevlogen toe en nu komt er misschien eindelijk wat beweging. Maar dan moet de gemeenteraad BN&M-wethouder De Klein wel gaan dwingen, want hij geeft vooralsnog geen krimp. Dat krimpen laat hij over aan Winssen zelf.

Misschien is de oplossing iets simpeler. Beuningen Nu & Morgen heeft 30 jaar de kans gehad om een schop de Winssense grond in te krijgen, tevergeefs!

Misschien moeten Winssenaren bij de verkiezingen volgend jaar eens een ander vakje rood maken. En als er geen partij van hun gading bij zit? Dan richten ze die met al die initiatiefgroepen toch zelf op? Met al die vergrijzing is een lokale afdeling van 50+ bij voorbaat al een succes en gaan we eindelijk huizen bouwen. Dan is er straks zelfs voor Henk Krol ook nog een seniorenwoning in het pittoreske Winssen.

Dhr. E. van Wijk