Rood fruit en bleke citroenen

Stel je bent wethouder van de PvdA in het fruitige Tiel en de verkiezingen komen eraan. En je weet dat je partij in maart volgend jaar tot appelmoes wordt gestampt. En stel dan ook nog dat er een waarnemende burgemeesterspost in de buurt vrijkomt. Dan kan je natuurlijk de commissaris van de Koning in Gelderland een kleine hint geven. Puur hypothetisch natuurlijk.

Afgelopen week werd bekend dat mevrouw Corry van Rhee haar vaste baan als wethouder verruilt voor het waarnemend burgemeesterschap in West Maas en Waal. Is dat een bananenschil of is het de kers op haar politieke taart? Zou ze - ik noem maar eens wat - ook echt gaan solliciteren naar de functie? En stel dat ze het dan ook wordt? Ook dat is weer puur hypothetisch, u begrijpt het.

Stel nou dus even dat ze solliciteert, dan heeft ze een groot pluspunt voor coalitiepartijen Federatie Dorpslijsten en de VVD. Immers, ze komt uit het door hen zo ongeveer aanbeden vruchtbare Rivierenland waar wat boomgaarden mee gedeeld worden. Van de natuurlijke habitat van de inwoners, het Land van Maas en Waal, moeten die partijen niks hebben. Dat ruikt naar fusie, naar een gemengde fruitschaal.

Voor de overwegend linkse oppositie is ze ook een aantrekkelijke kandidate, want ze komt immers van de PvdA. Sowieso lijkt me dat wel wennen worden voor het college: rood fruit tussen al die bleke citroenen.

Haar leeftijd is ook geen probleem, want met 60 jaar ben je nog niet overrijp en kan je nog één volle termijn mee, want langer dan zes jaar bestaat de gemeente West Maas en Waal toch niet meer. Kortom: je bent een druif als je het opzetje niet ziet.

Enige adder onder het gras is dat ze na de waarneemperiode van appels met peren vergelijken er zelf de brui aan geeft. Ze zegt namelijk 'nieuwsgierig te zijn naar de organisatie van de gemeente'. Ik heb nieuws voor de kersverse burgemeester: Daar zijn de inwoners ook al jaren uiterst nieuwsgierig naar.

Dhr. E. van Wijk