Sommige respondenten zouden graag een crossterrein in hun gemeente zien.
Sommige respondenten zouden graag een crossterrein in hun gemeente zien. Foto: Ben van den Akker

Enquête: sport in Maas en Waal

MAAS EN WAAL - Welke sportvoorzieningen mist u in uw gemeente? Daar werd door Maas en Walers massaal op gereageerd. De vraag maakte deel uit van de tweede enquête die onderzoeksbureau Toponderzoek uitvoerde in opdracht van de Maas&Waler.

De antwoorden op bovenstaande vraag zijn divers. Van het ontbreken van een multifunctionele sportaccommodatie tot een crossterrein, en van een binnenzwembad tot een basketbalvereniging. Iets dat uiteraard per gemeente verschilt. Het gemis van een atletiekbaan kwam opvallend vaak naar voren. De resultaten zijn onder meer voorgelegd aan de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal. Wethouder Jan Kersten van de gemeente Beuningen heeft de indruk dat het bestaande aanbod binnen- en buitensportvoorzieningen binnen de gemeente voldoende toereikend is. 'En zijn bepaalde faciliteiten hier niet voorhanden, denk aan een atletiekbaan, dan zijn deze in Nijmegen wel te vinden', aldus Kersten.

Meerdere respondenten zeggen een multifunctionele sportaccommodatie te missen, waar zowel binnen- als buitensporten beoefend kunnen worden. Iets wat ook gemeente Druten betreurt. Een aantal jaar geleden opperde zij een grote, centrale sportaccommodatie op sportpark de Gelenberg. Het groots opgezette plan stierf echter een stille dood, met name omdat de verenigingen het niet eens konden worden over een gezamenlijke kantine.

Zwembad
Een andere voorziening die wordt gemist, is een overdekt zwembad, iets dat met name van toepassing is op de gemeente West Maas en Waal. Het vroegere zwembad De Hoge Zevend werd in 2011 gesloopt, omdat het oud was en een renovatie te hoge kosten met zich mee zou brengen. Een nieuw zwembad zou mogelijk gerealiseerd worden binnen het project De Gouden Kans, in Appeltern. Het complex zou aanvankelijk in 2016 opgeleverd worden, maar bevindt zich nog in de fase van de bestemmingsplanprocedure. Binnenkort wordt een nieuwe planning gepresenteerd. Het is dus zeker niet uitgesloten dat het binnenzwembad er in de toekomst alsnog komt, aldus een woordvoerder van de gemeente West Maas en Waal. Sinds de sloop van het toenmalige zwembad wordt jaarlijks 200.000 euro opzij gezet voor de realisatie van een nieuw complex.

Concentratie
Ondanks het gemis van bepaalde voorzieningen is 72 procent van de respondenten het eens met de stelling dat er binnen zijn/haar gemeente voldoende sportgelegenheden zijn. Dat geldt in grote mate ook voor de hoeveelheid voorzieningen per dorp. 'Je kunt niet in álle dorpen over álle faciliteiten beschikken', aldus een van de respondenten. Een ander geeft de voorkeur aan het concentreren van sportgelegenheden in de hoofdkern, om versnippering tegen te gaan.
Volgende week deel twee van de uitkomsten van het onderzoek. Daarin gaan we in op de stelling: 'Alle sportverenigingen moeten rond kunnen komen, zonder gebruik te maken van de subsidies van de gemeente.' Heeft u een uitgesproken mening over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met de redactie, via redactie@demaasenwaler.nl.