Lening voor duurzame aanpassingen

Door Addy de Meij

WEST MAAS EN WAAL – Als het aan het college van B&W in West Maas en Waal ligt, kunnen bewoners onder voorwaarden een lening afsluiten om duurzame aanpassingen aan hun huis te financieren.

Via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) bestaat de mogelijkheid om een duurzaamheidslening te introduceren met een gunstig rentepercentage. Hiermee worden particulieren gestimuleerd te investeren in het energiezuinig maken van de eigen woning. Voor woningbezitters vallen de lasten van de duurzaamheidslening in de meeste gevallen geheel, of voor een groot deel, weg door het voordeel dat zij hebben op hun energierekening. Er kan bijvoorbeeld een lening worden afgesloten voor de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen en isolatiemaatregelen. 'En zo zijn er nog diverse andere duurzame aanpassingen te bedenken', aldus wethouder Ton de Vree.

De gemeente West Maas en Waal wil 500.000 euro beschikbaar stellen voor deze duurzaamheidsleningen. Het voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.