Kinderen spelen op het schoolplein bij IKC de Kubus in Druten.
Kinderen spelen op het schoolplein bij IKC de Kubus in Druten. Foto: Marieke Janssen

Scholenstichtingen Maas en Waal onder één dak

DRUTEN - Overkoepelende scholenstichtingen SPOM en Oeverwal zijn vanaf 1 augustus 2017 gevestigd op één locatie. De twee nemen hun intrek in één van de kantoorruimtes in d'n Bogerd in Druten. De centrale locatie biedt hen nog meer mogelijkheden om expertise te delen en op beleidsmatig niveau samen te werken. In een later stadium wordt bekeken of het blijft bij samen werken of dat fuseren een optie is.

Stichting SPOM verzorgt primair onderwijs op vijftien basisscholen in de gemeenten West Maas en Waal en Druten. Stichting Oeverwal doet dat voor negen basisscholen binnen de gemeente Beuningen. Medio juni 2016 bundelden de besturen al hun krachten, om zodoende een breed palet van onderwijsconcepten in de regio te kunnen blijven bieden met onderwijs van hoge kwaliteit.

Auditteam
Eén van de zaken die SPOM en stichting Oeverwal het afgelopen jaar reeds hebben bewerkstelligd is het vormen van een 'auditteam', dat de kwaliteit van het onderwijs beoordeeld. 'Daarbij nemen collega's een kijkje in elkaars keuken en geven vervolgens feedback op hetgeen ze hebben geobserveerd. Deze manier van visiteren geeft niet alleen een ontzettend goed beeld van de kwaliteit van scholen, maar levert voor beide partijen vaak ook nieuwe ideeën op', aldus Gerard van der Burgt van stichting Oeverwal.

Expertise
De belangrijkste drijfveer om samen te gaan werken was het minder kwetsbaar maken van de organisaties en het kunnen delen van expertise. 'Zo heeft stichting SPOM meer knowhow op het gebied van personeel, terwijl stichting Oeverwal meer op financieel gebied in huis heeft. Nu kunnen we van elkaars expertise gebruikmaken. Iets dat dankzij de op handen zijnde verhuizing alleen maar versterkt wordt', aldus Van der Burgt.
Lia van Meegen van stichting SPOM vult hem aan: 'Het voordeel van onder één dak werken is dat zaken makkelijker gezamenlijk kunnen worden opgepakt. Denk aan het vormen van beleid naar aanleiding van nieuwe wet- en regelgeving bijvoorbeeld. Waar de besturen daar voorheen beide tijd en energie in moesten steken, kan dat nu in samenspraak óf door een van stafleden worden opgepakt. De tijd die hiermee gewonnen wordt kan besteed worden aan onderwijskundige zaken.' Beide bestuurders sluiten niet uit dat de stichtingen op termijn worden samengevoegd. 'Een eventuele fusie is een stip op de horizon', aldus Van der Burgt. 'De komende maanden gaan we rond de tafel om daarvoor een reëel plan te maken.'
Op 18 mei tekenen de directeuren van de scholenstichtingen de huurovereenkomst. Vanaf 1 augustus zijn beide bestuurskantoren gevestigd in cultureel centrum d'n Bogerd in Druten.