Initiatiefneemster Marjan Manuel-Fintelman (links) en de Heerewaardense kunstenaar Bart Geelhuizen (rechts) met enkele Dreumelse kinderen in hun zelfontworpen creaties.
Initiatiefneemster Marjan Manuel-Fintelman (links) en de Heerewaardense kunstenaar Bart Geelhuizen (rechts) met enkele Dreumelse kinderen in hun zelfontworpen creaties. Foto: John van Gelder

Ontwerpers in de dop showen collectie tijdens kunstmarkt

HEEREWAARDEN/DREUMEL - Op de Dreumelse basisschool De Oversteek leggen kinderen van de groepen 5 en 6 de laatste hand aan hun zelfontworpen kledingstukken. Tegelijkertijd worden loopjes ingestudeerd en oefent men met bijpassende visagie. Dat allemaal in het kader van het scholenproject 'Catwalk', van de jubilerende kunstmarkt in Heerewaarden, waaraan maar liefst 355 kinderen deelnemen.

Door Ruben Schiks

Een outfit ontwerpen én maken in het thema van één van de vier elementen. Dat was de opdracht voor basisschoolleerlingen uit Dreumel, Heerewaarden, Hedel en Well. Zij worden daarbij deskundig begeleid door regionale kunstenaars. 'Met het scholenproject proberen wij kinderen te enthousiasmeren voor kunst', vertelt initiatiefneemster Marjan Manuel-Fintelman.

Bevlogenheid
Die doelstelling lijkt op voorhand geslaagd, wanneer je de Dreumelse kinderen met hun creaties bezig ziet. 'Niet alleen zij, maar ook de leerkrachten en kunstenaars genieten', aldus Marjan, die zelf ook zichtbaar in haar nopjes is. In groepjes maakten de leerlingen eerst een moodboard aan de hand van het aan hen toegewezen element. De creatieve wijze waarop zij hun gedachten daarover op papier de vrije loop hebben gelaten getuigt van de bevlogenheid van de kinderen. Verrassend genoeg hebben die schetsen zich vrijwel een-op-een vertaald in de uiteindelijke stukken. 'Missie geslaagd', merkt Marjan terecht op.

Catwalk
Tijdens de Kunstmarkt Heerewaarden, op zondag 21 mei, zijn de 90 zelfgemaakte outfits tussen 11.30 en 14.30 uur te bewonderen in de kerk. Een competente vakjury zal zich vervolgens over de ontwerpen beraden. Uiteindelijk worden omstreeks 15.00 uur tussen de 30 en 40 geselecteerde kostuums getoond op de catwalk, waarna één groepje er met de wisselbokaal vandoor zal gaan.

Naast het scholenproject Catwalk zijn tijdens de vijfde editie van de kunstmarkt onder meer schilderijen, beelden, keramiek, sieraden en glaskunst van diverse kunstenaars te zien. Ook zijn er verschillende workshops. Muziek is er van Main Music en Afro Hip Hop. De entree is gratis.