Dreumelse veteranen legden een krans. (Foto: Henk van Coolwijk).
Dreumelse veteranen legden een krans. (Foto: Henk van Coolwijk). Foto: Henk van Coolwijk

Maas en Waal herdenkt gevallenen

MAAS EN WAAL - In alle gemeenten in Maas en Waal zijn donderdag 4 mei herdenkingen geweest bij de plaatselijk oorlogsmonumenten. In verschillende dorpen werd stilgestaan bij diegenen die hun leven hebben gelaten voor onze vrijheid.

Beuningen
Bij de herdenkingsbijeenkomst in Beuningen sprak burgemeester Van Eert bij het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' aan de Van Heemstraweg in Beuningen. In de middag waren er herdenkingen in de andere drie dorpen van de gemeente.

Dreumel
In Dreumel begon men met een herdenkingsdienst in de St. Barbarakerk, waarbij een kaarsje werd opgestoken tijdens het oplezen van de namen van de zesentwintig gevallenen. Bij het oorlogsmonument was er een bloemenhulde door de majorettes en afgevaardigde veteranen. Namens de gemeente West Maas en Waal legde wethouder Ton de Vree een krans.
Gedichten waren er van het Dreumels Poëtisch Genootschap en de winnaars van de gedichtenwedstrijd van de basisschool. Koor Vivente en het kerkkoor zorgden voor een passende muzikale omlijsting.

Druten
De herdenkingsbijeenkomst in Druten begon in een goed gevulde H.H. Ewaldenkerk. Na het welkomstwoord van Jan Dekkers (voorzitter van het 4 mei comité) volgde er een prachtig gedicht door Véronique Pardoel, genaamd 'Vrijheid'. Er waren daarnaast persoonlijke verhalen van Aalmoezenier Eric van Rosmalen en Mieke Buzing - Hamelijnc.

Na het slotwoord werd het zesde couplet van het Wilhelmus gezongen. Daarna vertrok een stille tocht richting het Ambtshuisplein waar, onder vioolmuziek van De Nieuwe Muziekschool, bloemen en kransen werden gelegd bij het monument.