V.l.n.r. Davy, Pieter en Peter testen de opbouw. (Foto: Markeon)
V.l.n.r. Davy, Pieter en Peter testen de opbouw. (Foto: Markeon) Foto: Markeon

De vrijwilligers achter de buikschuifbaan

BENEDEN-LEEUWEN - Nog één keer meten en dan kan de zaag in het hout. De stapel met houten schragen groeit. Peter Hol was deze winter veelvuldig in zijn garage te vinden, waar hij een gloednieuwe baan maakte voor het Maas & Waalse Buikschuifkampioenschap. De glijbaan is door de jaren heen steeds verder verbeterd. Nu is het tijd voor een nieuwe baan.

In het jaar 2000 werd tijdens de Dag van Leeuwen voor het eerst dit spectaculaire kampioenschap gehouden. De baan werd in die eerste jaren gehuurd in Noord-Brabant. Na enkele jaren werd de baan met eigen middelen en materialen gebouwd. Peter Hol ontfermde zich over de baan, daarin trouw bijgestaan door zijn zoon Davy Hol en door Pieter van Os.
Peter vertelt: 'Er zit veel werk in het waterpas zetten van de baan. We legden elk jaar in de vroege ochtend van de Dag van Leeuwen de pallets uit en stapelden ze vier hoog. Liefst 108 pallets waren er nodig. Schuimrubber erop en daaroverheen een dik zeil. Aan het eind van de baan een enorm bad met daarboven een bel.' Wekenlang was het trio bezig om alle benodigde materialen te verzamelen om de baan te kunnen opbouwen, daarbij bijgestaan door vele vrijwilligers.

Vernieuwd
De afgelopen jaren is regelmatig aan de baan gesleuteld, om de boel beter en mooier te maken. Eén van de meest innovatieve aanpassingen is het nevelsysteem boven de baan. Om de paar meter is een sproeier boven de baan bevestigd, die de baan goed nat houdt. Een wens om de complete baan te vernieuwen, en alle materialen voortaan op één plek op te slaan, kreeg gehoor bij de stichting Dag van Leeuwen, die geld beschikbaar stelde voor het idee. Peter Hol maakte inklapbare houten schragen, die de enorme stapel pallets moet vervangen. Met plaatwerk en schuimrubber wordt de baan dan gebouwd, waarna een groot zeil de bovenlaag vormt.

Genieten
De drie genieten pas echt als het spektakel losgaat op zondag 2 juli, de deelnemers lol hebben en het publiek langs de baan geniet. Pieter vertelt: 'Sinds enkele jaren staat de baan opgesteld in de Sportlaan en dat is verreweg de beste plek. Het watervulpunt bevindt zich dicht bij de plek waar het grote bad staat, er is veel ruimte rondom voor de deelnemers, en het publiek heeft prima zicht op het geheel.'

Het principe van het buikschuiven is even simpel als sensationeel. Het bovenlichaam wordt ingesmeerd met groene zeep. Dan volgt een ferme aanloop en dito afzet. Daarna is het zaak zo snel mogelijk naar de bel te glijden, waarbij je zo min mogelijk van je lichaam met de baan in aanraking laat komen. Het levert spectaculaire beelden op en de dames-, heren- en jeugdteams strijden om steeds snellere tijden. Inschrijven kan nog. Kijk op www.dagvanleeuwen.nl