In memoriam Ab Bruisten

Door Ger Loeffen

BEUNINGEN - Een leven van onbaatzuchtige inzet voor de gemeenschap van zijn geliefde Beuningen. Dat is in één zin de typering voor architect Ab Bruisten die zondag 7 mei, een week vóór zijn 85ste verjaardag, te midden van zijn familie overleed.

'Je kunt geen maatschappelijke steen in Beuningen oplichten of Ab Bruisten heeft er aan bijgedragen'. Wethouder Hans Driessen memoreerde dat in februari 2016, toen Ab Bruisten de voorzittershamer van het Bevrijdingscomité 4 en 5 mei overdroeg aan Wido Gerdsen. Het was slechts één van de vele functies die Ab Bruisten in zijn leven heeft vervuld. Bruisten bekleedde lange tijd een reeks van bestuursfuncties en voorzitterschappen van vele verenigingen en stichtingen. Landelijk was hij zeer actief binnen de beroepsgroep van Nederlandse architecten. Enkele jaren geleden vertrouwde hij me toe zijn functies te gaan afbouwen. Al die functies werden door hem met grote zorg overgedragen aan zijn zielsverwanten.
Op 23 juni 1943 was Bruisten als elfjarige jongen getuige van het neerstorten van de Britse Lancaster bommenwerper in het Beuningse veld. De Tweede Wereldoorlog, en vooral die gebeurtenis, hebben het leven van Ab Bruisten getekend. Hij was dan ook mede-initiatiefnemer van het monument dat herinnert aan die gebeurtenis, dat op 23 juni 2016 is onthuld. Ab Bruisten heeft zich vanaf de oorlog op bijzondere wijze ingezet om de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog elk jaar te herdenken en onze vrijheid te vieren. Ab Bruisten is Lid in de Orde van Oranje Nassau, kreeg de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice en de gemeentelijk Erepenning van Beuningen.