Kippenvelavonden

Deze week heb ik genoeglijke uurtjes doorgebracht met het doorspitten van het Magazine van het Agora Theater. Het blad is een lust voor het oog en inhoudelijk belangwekkend voor de cabaret- en muziekliefhebber in Maas en Waal en omstreken.

Bij mijn pensionering had ik me onder andere voorgenomen vaak naar het vestzaktheater in Druten te gaan. Het is een van de weinige voornemens die ik niet heb waargemaakt. Maar komend seizoen gaat dat wel gebeuren.

Ik kan me nu al verheugen op het optreden van JW Roy met zijn band, ook al is dat pas in april 2018. Zijn tweede cd, Deeper Shades uit 1999, mag ik graag beluisteren als weemoed mijn bloed verdikt. 'There's a cloud rolling in, it's moving towards my soul, cause I left my love way down in your town. Now I'm ready to run...'

Bloed- en leedverdunnend.

Ik heb de Brabantse singer-songwriter regelmatig zien optreden en één keer speelde hij zelfs speciaal voor mij. Nou ja, voor mij en mijn toenmalige vrouw. We waren 12,5 jaar getrouwd. Zo lang had ik het nog nooit volgehouden, dus een feestje was wel op z'n plaats. En nog eens 12,5 jaar leek toen al een onoverbrugbare periode. Jan Willem Roy kwam die avond met zijn gitaar in een stationcar naar Millingen om voor ons te spelen. Een cadeau van vrienden.

Nog verder terug in de tijd word ik geworpen door de muziek van Esther Groenenberg. Met haar band vertolkt ze in Agora werk van Carole King, met name van de elpee Tapestry, haar meesterwerk uit 1971. Mijn exemplaar is grijs gedraaid.

En natuurlijk ga ik in oktober naar Gerard van Maasakkers. Hij stond vaak in Agora en geeft je het gevoel speciaal voor jou te zingen. Met gitarist Frank Cools en toetsenist Mike Roelofs geeft Van Maasakkers een rondleiding door zijn 40-jarige muzikale carrière.

An Irish Crossroads van de O'Dreams, Sound of Silence van Joost Botman en Niels van der Gulik, The Nits... ik kan op deze plaats niet alle muzikale hoogtepunten noemen, laat staan het veelzijdig aanbod van cabaret dat Agora ook in 2017/2018 biedt. Wat ik maar wil zeggen: koester uw eigen theater, kijk in het Magazine en boek. Het levert gegarandeerd kippenvelavonden op én garandeert het voortbestaan van een cultuurtempel binnen handbereik.