Toverkracht

Bij hoge uitzondering wil ik deze plek gebruiken om het Toverbaltheater te eren. Wedden om zo'n toverbal dat u nog nooit had gehoord van dit bijzondere theater uit Beneden-Leeuwen, dat desondanks al veertien jaar bestaat en werkt met mensen met een verstandelijke beperking?

Joop en Janine van den Ende hadden wél van hen gehoord. Het Toverbaltheater werd door hen uitgenodigd om op 30 april in het DeLaMar een speciaal optreden te verzorgen, en dat deden ze met verve. Reden genoeg om de loftrompet te schallen voor deze geweldige organisatie, inclusief een kleine oproep voor de politiek aan 't eind.

Allereerst alle lof voor Ina Cornelissen, de onvermoeibare kracht achter het theater. Zij baant zich vanaf de start een weg door bureaucratie, in een voortdurende poging haar droom te verwezenlijken door subsidiepotten aan te spreken.

Mensen met een beperking laten werken in en rond een theater past namelijk niet in de weerbarstig afgekaderde hokjes van persoonsgebonden budgetten en andere maatregelen die Vadertje Staat bedacht heeft om het vaak leuker noch makkelijker te maken.

En vergis je niet: ze maken zoveel meer dan 'alleen' theater. Workshops, kledingverhuur, een eigen restaurant: het Toverbaltheater is van vele creatieve markten thuis. Maar wat ik me afvraag: hoe vaak doet het lokale bedrijfsleven een beroep op het Toverbaltheater voor zo'n voorstelling, diner of workshop?

En hoe zit 't met de regionale samenwerking? Promoten onze burgemeesters dit bijzondere theater in de provincie en misschien daarbuiten wel genoeg? Hebben al onze sportclubs en muziekverenigingen al eens nagedacht over een samenwerkingsproject met deze bijzondere en daadkrachtige organisatie die gezien mag worden?

30 april was de dag waarop het Toverbaltheater zich aan de rest van Nederland presenteerde. Wie weet wat dit nog oplevert, maar als wij ze in deze regio (nog meer) omarmen kunnen we straks misschien zeggen, dit is ONS Toverbaltheater.

Dhr. E. van Wijk