De Drutense oud-Dukenburgers voor het gemeentehuis.
De Drutense oud-Dukenburgers voor het gemeentehuis. Foto: Chantal Roest

Veel Dukenburgers in Maas en Waal

MAAS EN WAAL - De redactie van de Maas&Waler werd begin dit jaar benaderd door een redacteur van het blad 'de Dukenburger'. Henriëtte Morriën, zelf woonachtig in Dukenburg, werkte aan een achtergrondverhaal over oud-Dukenburgers die tegenwoordig woonachtig zijn in het Land van Maas en Waal.

Henriëtte is regelmatig in Druten op bezoek bij haar kleinkinderen. Het viel haar op dat ze regelmatig oude bekenden tegenkwam in dit Maas en Waalse dorp. Ze ging op onderzoek uit en kwam er, mede dankzij een oproep in de Maas&Waler, achter dat hier verrassend veel uitgewaaide Dukenburgers wonen.

Maas en Waal in trek
Bijzonder is dat de oud-Dukenburgers zich vooral hebben gevestigd in het Land van Maas en Waal. In de omgeving Malden, Ubbergen en Groesbeek trof Henriëtte slechts enkele Dukenburgers. De meeste oud-Dukenburgers trof Henriëtte in Beuningen, Boven-Leeuwen, Deest, Wamel en Druten. Druten bleek het meest in trek, hier huizen de meeste 'Dukenburgers'.

Gesprekken
In totaal is Henriëtte met veertien oud-inwoners in gesprek gegaan, die korte of langere tijd in het stadsdeel hebben gewoond. Wat maakt Dukenburgers zo bijzonder, wat vinden ze van Maas en Waal, wat zijn de overeenkomsten en wat juist de verschillen tussen de gebieden, die slechts op een steenworp afstand van elkaar liggen.
Zo vertelt een van de geïnterviewden dat er eind jaren '60 nog geen winkels in Dukenburg waren.
De Dukenburger
Het resultaat van de gesprekken die Henriëtte heeft gehad met de Dukenburgers is te lezen in de eerstvolgende editie van 'de Dukenburger'. Deze editie komt uit op woensdag 17 mei.

De digitale versie is vanaf vrijdag 12 mei ook te lezen op: www.meijhorst.com.

Oproep
Naar aanleiding van dit artikel zal in 'de Dukenburger' de rubriek 'Opgegroeid in Dukenburg' een vaste plek krijgen. Oud-Dukenburgers die graag hun (jeugd-)herinneringen willen delen met de redactie van 'de Dukenburger' kunnen zich aanmelden bij de redactie, via meijhorst6169@gmail.com.