Henk van Elk vanuit zijn zolderraam in Puiflijk, tussen de zonnepanelen op zijn dak.
Henk van Elk vanuit zijn zolderraam in Puiflijk, tussen de zonnepanelen op zijn dak. Foto: John van Gelder

Duurzaam bouwen in de praktijk

PUIFLIJK - Als je je woning energiezuiniger wilt maken is het verstandig even naar het Loket Duurzaam Wonen Plus te gaan. Dat loket is er sinds 2016 in acht gemeenten. Je krijgt er gratis onafhankelijk en persoonlijk advies over energiebesparing, zoals isolatie en het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Door Piet Zeeuwen

Jos van der Lint van het Loket: 'Veel vragen gaan over het krijgen van subsidie. Momenteel zijn er subsidieregelingen voor zowel isolatie als voor het opwekken van duurzame energie. Dat kan veel voordeel opleveren en net dat extra zetje geven om je huis te gaan verduurzamen.'

Duurzaam bouwen
Henk van Elk uit Puiflijk stapte onlangs naar het Loket Duurzaam Wonen Plus in het gemeentehuis in Druten. Dat kan daar iedere maandagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur. Wij vroegen hem om zijn bevindingen met ons te delen. 'Da's goed, tot ziens in het huis nive de pastorie, bij d'n dikke boom', aldus de gepensioneerd leraar, die een actieve rol speelt binnen de Bewaorsmiense.

Van Elk (66) belandde in 1992 na veel wereldwijde omzwervingen in Puiflijk, waar hij een stuk grond van de parochie had gekocht. Hij liet er een mooi huis bouwen, met voor die tijd al veel bijzondere duurzame elementen. 'Ik moest destijds echt praten als brugman om de aannemer te overtuigen. Van duurzaam bouwen had men toen nog nauwelijks gehoord.'

Energiefreak
Als Henk vertelt wat hij al aan verduurzaming van zijn huis heeft gedaan kom je tot een indrukwekkende lijst. Bij de bouw in 1992 al: kleine ramen op het noorden en grote op het zuiden, allen met HR++glas. En een zonnecollector in combinatie met hottopboiler met HR-ketel als na-verwarmer. Daarbij nog isolatie in alle muren. 'Voor die tijd kun je dat gerust spectaculair noemen.' Later volgden nog tien zonnepanelen.

Je vraagt je misschien af wat moet zo'n energiefreak aan het Loket Duurzaam Wonen? Van Elk glimlacht. De man die die dag het loket bemande, Geert van der Rijdt, noemde het onderonsje met Henk 'een gesprek van gelijkgestemden'. Op Van Elks vraag of hij nog meer kon doen ter verduurzaming van zijn huis kreeg hij toch nog drie goede tips.
Wilt u ook een duurzamer huis? Ga naar het Loket in het gemeentehuis of kijk op www.duurzaamwonenplus.nl