De gedecoreerden in Druten. V.l.n.r.: Mevr. Til  Detiger-Schoemaker, Dhr. Hans Boekhoorn, Mevr. Lia de Kock-Leijtens , Dhr. Henk Schamp, Mevr. Thera van der Zande-van Veen, burgemeester Lucien van Riswijk.
De gedecoreerden in Druten. V.l.n.r.: Mevr. Til Detiger-Schoemaker, Dhr. Hans Boekhoorn, Mevr. Lia de Kock-Leijtens , Dhr. Henk Schamp, Mevr. Thera van der Zande-van Veen, burgemeester Lucien van Riswijk. Foto: Gemeente Druten

Lintjesregen in het Land van Maas en Waal

MAAS EN WAAL - Ter gelegenheid van Koningsdag werd op woensdag 26 april tijdens de zogenaamde 'Algemene Gelegenheid', oftewel lintjesregen, aan verschillende inwoners uit Maas en Waal een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Deze inwoners ontvingen een lintje, uitgereikt door de burgemeesters van de betreffende gemeente. Maar zo'n Koninklijk lintje ontvang je niet zomaar.

De lintjesregen is de dag waarop meerdere mensen een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor hun bijzondere activiteiten voor de maatschappij. Het is een minder officiële naam voor de 'Algemene Gelegenheid'.

Aanvraag onderscheiding
Zo'n aanvraag kost nog behoorlijk wat werk. Zodra de aanvragen gehonoreerd zijn door Zijne Majesteit de Koning ontvangt de gemeente de Koninklijke onderscheidingen.

Met een smoesje naar het gemeentehuis
Vervolgens worden de aanvragers geïnformeerd en stellen zij de naaste familie in kennis en bedenken in overleg met ons een smoes om degene die het lintje ontvangt, oftewel decorandus, naar het gemeentehuis te lokken. De decorandus wordt bij binnenkomst verrast en toegesproken door de betreffende burgemeester. Tijdens deze gelegenheid ontvangen de personen die gedecoreerd zijn het koffertje met de oorkonde en knoopsgatversiering en een oranje boeket.

Aanvragen lintjesregen
Volgend jaar iemand in het zonnetje zetten met een Koninklijke Onderscheiding? Aanvragen voor de lintjesregen 2018 kan tot 14 juni 2017. Naast de traditionele Lintjesregen is het ook mogelijk om in de loop van het jaar een Koninklijke onderscheiding uit te rijken. Bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum of een andere bijzondere aanleiding. Het decoratievoorstel voor tussentijdse onderscheidingen moet 5 maanden vóór de gewenste uitreikingsdatum bij de burgemeester zijn ingediend.

Afbeelding