FF dimmen

Hoe je ondanks twee terechte moties toch een politieke flater kunt slaan? Geef me 300 woorden en ik vertel u hoe de SP in West Maas en Waal dat voor elkaar kreeg.
Zo kwamen ze afgelopen raadsvergadering met een op zich sympathieke motie rond laaggeletterdheid. Maar zoals gewoonlijk kwamen ze met het voorstel op de proppen zonder vooraf steun te hebben gezocht bij andere partijen. De motie stierf daardoor een volkomen zinloze, stille dood. De VVD observeerde zelfs terecht dat de socialisten schijnbaar liever een verhaal voor de bühne lijken te houden dan dat ze echt wat willen bereiken.

Vervolgens kwam de SP in het geweer tegen de ronduit wonderlijk georganiseerde geheimhoudingsregeling binnen de gemeente. Daar klopt inderdaad geen bal van, dus goed dat ze het aan de kaak stellen. Helaas voor de SP en de lokale democratie pakten ze dit zo allemachtig apolitiek aan dat geen enkel ander raadslid meeging in hun voorstel de zaken transparant te regelen.

Het ontbreekt de SP aan politieke voelsprieten, ze lijken volledig toondoof. Zelf zullen ze dat ongetwijfeld uitleggen als 'een dappere, zelfgekozen koers varen', maar ik zie de ijsberg al aankomen bij de verkiezingen. Ze worden nauwelijks nog serieus genomen, ze hebben zowel bij coalitie als bij collega-oppositiepartijen geen enkele politieke vriend gemaakt en nog erger: voor hun kiezers zo goed als niets bereikt.

Het is jammer dat hun motie rond de opheldering van geheimhouding niet van de grond kwam, ik zou namelijk wel eens willen weten wat er in de SP fractiekamer toch misgaat waardoor ze telkens politieke hara kiri plegen.

Je zou toch verwachten dat na drie jaar vruchteloos oppositie voeren iemand in de partij op de rem zou trappen. Of zou bellen met SP-icoon Jan Marijnissen die praktisch om de hoek woont. Misschien moet hij eens gaan praten met fractievoorzitter Willeke van Ooijen. Wedden dat hij minstens één keer z'n legendarische oneliner gebruikt: 'FF dimmen!'.

Dhr. E. van Wijk