Hein van Houten in de krokodillenpoel.
Hein van Houten in de krokodillenpoel. Foto: John van Gelder

Gevaarlijk leuk spelen op Maasbommelse basisschool

MAASBOMMEL - Leerlingen van de St. Lambertusschool in Maasbommel wacht na de meivakantie een spannende verrassing. Hun schoolplein heeft sinds deze week namelijk een heuse krokodillenpoel. Eentje zonder gevaarlijke reptielen weliswaar. Actionpainter Hein van Houten maakte de schildering om kinderen aan te zetten tot spel en beweging.

Door Ruben Schiks

'Wij vonden het tijd worden dat de speelplaats van onze school een beetje gepimpt werd', vertelt Erie van Teeffelen, directeur van de basisschool. Voor die klus benaderde zij Hein van Houten, die eerder al een muurschildering op het schoolgebouw aanbracht. 'Hein bedacht voor ons het idee van een krokodillenpoel', vertelt zij daarover. 'Die avontuurlijke toevoeging maakt het schoolplein gevaarlijk leuk'.

Fantasie prikkelen
Van Houten, zelf ouder van drie leerlingen op de Maasbommelse school, is blij met het project: 'Ik vind het mooi om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een aantrekkelijke en uitdagende plek voor de dorpsjeugd. Het idee voor de krokodillenpoel is tweeledig', legt hij uit.

'Het kunstwerk is onder meer bedoeld om de fantasie van de kinderen te prikkelen. Kinderen hebben immers het talent om van niets iets te kunnen maken, en ik hoop dan ook dat zij een heel eigen en avontuurlijk spel zullen creëren bij mijn schildering. Dat, in combinatie met de toevoeging van elementen als boomstammen, zorgt er eveneens voor dat kinderen meer bewegen. Iets dat ik erg belangrijk vind, omdat kinderen tegenwoordig veel uren binnen doorbrengen.'
Meer beweegmomenten
Die mening deelt ook Van Teeffelen: 'Onze school spant zich al langer in om meer beweegmomenten te creëren voor kinderen. Zo laten de combinatiefunctionarissen van SPOM Maas en Waal, waar de St. Lambertusschool onderdeel van uitmaakt, onze kinderen kennis maken met verschillende sporten, ook buiten Maasbommel. Op die manier komen zijn in aanraking met sporten die niet in hun eigen dorp beoefend kunnen worden, zoals judo', vertelt zij. 'Daarnaast nemen we deel aan het project 'Scoren voor gezondheid' van N.E.C. en GGD, waarbij de Nijmeegse profvoetballers onze kinderen aanzetten tot een gezonde leefstijl.'

De krokodillenpoel is vanaf deze week op het schoolplein te bewonderen.