Verkeerde verbeteringen

Politiek is een draaimolen vol stokpaardjes en handige politici wachten net zolang tot ze hun persoonlijke paardje op kunnen voeren als langgekoesterde wens van de gehele bevolking. Zo ook in Druten waar de lokalo's van Kernachtig Druten weer lekker bezig zijn.

Ze zetten zich in voor "verkeersverbeteringen" rond de best wel smalle Hogestraat. Wat wethouder Lepoutre betreft moet de straat daarom "verkeersluw" worden... Hij vergeet gemakshalve te melden dat veel kiezers van z'n partij in datzelfde gebied wonen. Dat maakt "verkeersluw" wat eigenaardig, zeker als je weet dat de meeste mensen zo aan hun bolide gehecht zijn dat ze 'm nog op de rug zouden nemen tijdens het shoppen.

De echte oplossing is de straat deels autovrij maken. Dat was ook de suggestie van oppositiepartij Sociaal Maas en Waal. Maar, zoals bekend heeft de wethouder een meetbare afkeer jegens tegenspraak en laat dat nou net de rol zijn van de oppositie. Daarom torpedeerde hij het voorstel al door op voorhand te stellen dat hij het er niet eens mee was. Het was immers niet "de opdracht van de raad". Je zou denken dat de enige opdracht van een gemeenteraad is alle voorstellen te horen en daar op democratische wijze de beste uit te kiezen.

Gelukkig zorgde burgemeester van Riswijk er voor dat de boel niet helemaal afzakte naar Noord Koreaans niveau toen hij stelling nam tijdens een discussie over een bushalte uit dat zelfde plan. Toen de raad overwoog het gesprek naar de achterkamertjes te verplaatsen, trok de burgervader aan de rem.

Of, in z'n eigen woorden: "We hoeven niet te schorsen want dan gaat u het daar elkaar vertellen en we willen het aan deze tafel horen". Zo, die zat. Desondanks werd het debat nooit een debat en als er in 2018 niks fundamenteel verandert in deze gemeenteraad dan blijft dat ook zo.
Net als de grote hoeveelheid auto's die over de Hogestraat dendert.

Dhr. E. van Wijk