Afgelopen dinsdag maakten cast en crew dinsdag opnames gemaakt bij een woning in Altforst.
Afgelopen dinsdag maakten cast en crew dinsdag opnames gemaakt bij een woning in Altforst. Foto: John van Gelder

Maas en Waal decor voor korte film Avondland

MAAS EN WAAL - Op diverse plekken in onze streek vinden momenteel opnames plaats voor de korte film Avondland, naar een verhaal van de jonge producent Nico van den Brink. De film brengt niet alleen het Maas en Waalse landschap, maar ook het dialect én enkele inwoners in beeld.

Door Ruben Schiks

Avondland vertelt het verhaal van de 18-jarige Jorg, een zoon van een stierenhouder, die samen met zijn vriendengroep een weg tracht te vinden in het bestaan der volwassenen. Daarbij komen ze in botsing met de Marokkaanse Mahmoud en diens vrienden. Pijnlijk duidelijk wordt hoe ver de jongvolwassenen van elkaar af blijken te staan.
De sferische film brengt thema's als veranderingen en integratie, en alle uitdagingen die daarbij horen, op treffende wijze in beeld.

One Night Stand
Het verhaal werd samen met vijf andere scenario's uit vele inzendingen gekozen, in het kader van het project One Night Stand. Een jaarlijks terugkerende samenwerking tussen NTR, VARA en de VPRO, ondersteund door het Nederlands Fimfonds. NPO fonds en CoBo, gericht op de ontwikkeling en stimulering van van jonge filmmakers.
Reflectie op jeugd
Hoewel de film niet altijd een waarheidsgetrouw beeld neerzet van het leven van Maas en Waalse jongeren, vormt Avondland evenwel een reflectie op de jeugd van de maker. Van den Brink, zelf opgegroeid in Appeltern, schreef dan ook enkele streekeigen kernmerken in het verhaal. Zo zien kijkers hoe een lokale discotheek heropent als trouwlocatie. Geïnspireerd op de daadwerkelijke gebeurtenissen rondom De Kikvorsch.

Opnamelocaties
De voormalige discotheek aan de Sluissewal in Altforst is dan ook één van de opnamelocaties, net als een huis in het dorp. Verder komen de dijken en het polderlandschap in onder meer Horssen, Appeltern en Wamel aan bod. Een andere belangrijke set is een boerderij in Puiflijk, waar de hoofdpersoon in het verhaal woont.
Lokale acteurs
Extra bijzonder is dat deze rol gespeeld wordt door de negentienjarige Maasbommelnaar Bas Vuister. Op zoek naar filmlocaties in zijn woonplaats werd hij door de makers van de film gescout. Eenmaal door hen gevraagd besloot hij om mee te doen. 'Nieuwe uitdagingen ga ik nooit uit de weg en ik besloot daarom om mee te doen aan de film Avondland', vertelt hij vastberaden.