Even geduld a.u.b.

Wie namens een club of vereniging weleens gemeentelijke subsidie aan heeft gevraagd, weet dat het een marathon met hordes is. Naast het feit dat de aanvraag zelf binnen een X aantal dagen binnen moet zijn, mag er nog geen kruisje verkeerd staan in het papierwerk.

Ook als u zelf denkt recht te hebben op bijstand of een uitkering gelden deze strenge regels. De gemeente grijpt namelijk elke mogelijke manier aan om dit soort verzoeken te torpederen... Pardon, uit zorgvuldigheidsoverwegingen af te wijzen.

Dat klinkt hard, doch rechtvaardig. Tot je beseft dat gemeentes er zelf ietwat andere regels op nahouden. Zo ging Druten welgeteld zes dagen op zwart omdat er een nieuw ICT systeem uitgerold moest worden. Natuurlijk viel Pasen in die periode, maar het geeft toch te denken. Een Drutens bedrijf zou er niet mee wegkomen, maar de BV Druten zelf kan 't zich kennelijk wel veroorloven wegens haar bijzondere monopoliepositie.
Beuningen kan er ook wat van. De al vier jaar voortslepende soap rond Bull / Van Cranenbroek is niets vergeleken bij het verhaal van een Beuningse ondernemer die in 1996 droomde van een minicamping naast zijn boerderij.

Uiteraard ging hij met de gemeente in conclaaf om deze an sich lucratieve deal handen en voeten te geven. We zijn ruim 21 jaar verder en er is zowaar kans op witte rook. Waarschijnlijk kan de man al voor het eind van dit jaar de benodigde vergunningen krijgen. Juich niet te hard, inmiddels is de man het zo beu dat 'ie zijn droom heeft laten varen en de boerderij in de verkoop gaat.

Welke clichés zal ik eens uit de kast rukken? 'Meten met twee maten', 'het verkeerde voorbeeld geven', 'kloof tussen burger en bestuur verergeren'. Kiest u maar! De oplossing? Een gemeenteraad die zijn eigen gemeentebestuur eens flink aanpakt in deze.

Maar, dat spreekt voor zich, het kán even duren voordat dit onderwerp op de agenda staat. Nog even geduld a.u.b.!

Dhr. E. van Wijk