Dieke van Zuijlen.
Dieke van Zuijlen. Eigen foto

Dieke van Zuijlen vliegt over de skipiste naar Nederlandse titel

MAASBOMMEL - Voor de tienjarige Dieke van Zuijlen had het skiseizoen een fantastische afloop: ze werd Nederlands kampioen bij de aspiranten 1 en werd op de slotdag bij haar club AWO Oss gehuldigd als skiër van het jaar.

Door Anton Janssen

Voor de leerlinge van de St. Lambertusschool in Maasbommel is skiën op de baan een fijne bezigheid. Ze traint twee tot drie keer per week op de baan bij AWO en trekt regelmatig, samen met vader Philip, moeder Natalie en haar drie jaar oudere zus Minke, het land door om aan wedstrijden mee te doen.

Wedstrijden
De zusjes Van Zuijlen hebben de skisport niet van een vreemde: ze kregen het van hun ouders mee. Het gezin trekt elke winter twee keer naar Oostenrijk om te gaan skiën. Het is super leuk en vooral Dieke, die niet graag op de voorgrond staat, komt in wedstrijden goed voor de dag.

De skisport vraagt om basisvaardigheden, zoals een goede conditie, snelle reflexen en explosief handelen. Het skiën op de baan is erg attractief. In de slalombewegingen en de afdalingen op banen, bij wedstrijden, gaat het om de snelste verrichtingen. De verschillen zijn altijd minimaal: honderdsten van seconden beslissen over de klasseringen. Bij het NK moeten de deelnemers drie manches afleggen, de gemiddelde tijd van de beste twee onderdelen zijn bepalend voor het klassement.
Nederlands Kampioenschap
De Van Zuijlens reizen voor wedstrijden het land door: van het Noord-Hollandse Bergen tot aan Maastricht. De banen verschillen van elkaar, elke slalom is ook weer anders. Het Nederlands Kampioenschap was dit jaar in Nieuwegein, waar Dieke werd begeleid door hoofdtrainer Michael Gortz van AWO.

Het werd erg spannend, want Dieke werd niet tot de favorieten gerekend. Een plaats in de top drie zou al mooi zijn. Het ging boven verwachting: Dieke had een supergoede dag en hield alle concurrenten achter zich. De hoofdtrainer volgde tijdens het NK in spanning de afdelingen van Dieke en zag 'het vuur in haar ogen'. In de derde manche lukte het haar de tijd te verbeteren en concurrente Hannah voor te blijven. Ze werd eerste en was daar blij mee. Ook Michael deelde in de vreugde over het onverwachte succes.

Concurrentie
Ook Minke had op het NK in Nieuwegein een goede dag, maar had in haar leeftijdscategorie veel concurrentie. Er doen verschillende meisjes mee die meer snelheid in de benen hebben. De achtste plaats was voor haar desalniettemin een mooi resultaat.

Skiër van het jaar
Met de interne wedstrijd op 9 april sloot AWO het seizoen af. Het was de dag waarop Dieke bij de club tot skiër van het jaar werd uitgeroepen. Beide skiërs hebben zomerstop tot september.

In de komende maanden werken Dieke en Minke een trainingsprogramma af om na de zomervakantie fit aan de start te komen.