Ben Janssen tussen zijn kippen in Boven-Leeuwen.
Ben Janssen tussen zijn kippen in Boven-Leeuwen. Foto: John van Gelder

Kippen terug op nest bij familie Janssen

BOVEN-LEEUWEN - Er is weer leven in de stallen van biologische kippenhouder Ben Janssen uit Boven-Leeuwen. Vorig jaar werden zijn ruim 12.000 kippen, vlak voor kerst, preventief geruimd. Enkele dagen voor Pasen dit jaar gingen zijn staldeuren weer open voor de nieuwe bewoners. Zichtbaar vrolijk stappen de kippen daar in het rond, net als boer Ben zelf.

Door Ruben Schiks

Normaal scharrelen de kippen van de familie Janssen overdag in de buitenlucht, maar door de ophokplicht is dat nog niet toegestaan. Het lijkt de gevederde dames zelf echter niet te deren. Wie de ruime stal van de Boven-Leeuwense pluimveehouderij binnenloopt treft namelijk een ontspannen meute. Vrijwel direct worden we, al kakelend, door het nieuwsgierige gezelschap begroet. 'Dat is een teken dat de kippen zich op hun gemak voelen', vertelt Ben.

Zeventien weken oud zijn ze, de nieuwe kippen van het type Novo-gen. Ze groeiden op in Limburg en kwamen onlangs naar Boven-Leeuwen. 'Je kunt merken dat de kippen liefdevol zijn grootgebracht', aldus Janssen. 'Erg belangrijk', zo meent hij. 'Als je goed voor de kip zorgt, dan zorgt de kip namelijk ook goed voor jou.' Hij doelt daarmee natuurlijk op een goede eieropbrengst.

Eerste eieren
De eerste eieren worden momenteel gelegd. 'Die zijn nog wel wat klein voor consumptie', legt Janssen uit. 'Daarom verkoop ik nu nog eieren van een collega-boer, maar over enkele weken liggen er weer eieren van Maas en Waalse bodem in mijn automaat.'
Dat men in Boven-Leeuwen goed voor de kippen zorgt, moge duidelijk zijn. De kippen worden gehouden volgens het biologische principe, maar zelfs dat is voor de familie Janssen niet goed genoeg. 'Om goede kippen, en dus goede eieren, te krijgen zijn verschillende factoren van belang, zoals het klimaat, de kwaliteit van de stal, het water en het voer. Wat een zak voer kost dat interesseert me dan ook niet. Het moet gewoon goed zijn. Sommige goedkope bestanddelen, zoals raap, geven namelijk een bijsmaak aan het ei en dat wil ik voorkomen. Mijn klanten liegen immers niet. Als een ei niet lekker is, dan zouden ze niet steeds terug komen.'
Wie de trots van boer Ben en zijn gezin zelf wil proeven is welkom aan de Zwaanheuvelstraat 2a in Boven-Leeuwen.