Een parade over de Koningsweg in Puiflijk op 16 maart 1940, gezien vanaf de Oude Toren.
Een parade over de Koningsweg in Puiflijk op 16 maart 1940, gezien vanaf de Oude Toren. Fotograaf onbekend

Stellingen en versperringen moeten vijand halt toeroepen

Namens het 4 Mei Comité Druten,
Wil van den Dobbelsteen

In samenwerking met het 4 Mei Comité Druten publiceert de Maas&Waler deze maand wekelijks een artikel over de aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei. Vandaag het derde deel, over de voorbereidingen op de mogelijke inval van het Duitse leger in Maas en Waal.

Tijdens de algehele mobilisatie bereidt het Nederlandse leger zich zo goed en zo kwaad als mogelijk voor op een mogelijke inval van het Duitse leger. In het Land van Maas en Waal is men vroeg in het jaar 1940 druk met het bouwen van stellingen en het opwerpen van versperringen om de komende vijand een halt te kunnen toeroepen.

Maas-Waalstelling
Van Heumen tot Weurt en van Boven-Leeuwen tot Appeltern wordt in die dagen de Maas-Waalstelling gebouwd. Deze fungeerde als voor- en achterlinie voor het gebied gelegen tussen de Grebbestelling in het noorden en de Peel-Raamstelling in het zuiden.

De soldaten, onderofficieren en officieren, die gelegerd zijn in de verschillende dorpen, blijven ondertussen oefenen. Bij een mogelijk alarm wordt alles in de benen geholpen en in stelling gebracht om tegenstand te kunnen bieden als het uur U daar is.

Moreel
Intussen worden de inwoners van Maas en Waal geïnstrueerd wat te doen als 'het' zo ver zou komen, maar voorlopig is het vooral afwachten voor de mensen tussen de rivieren. Om het moreel van de troepen hoog te houden worden voetbalwedstrijden georganiseerd tegen plaatselijke voetbalverenigingen.

Kantines worden provisorisch ingericht en men kan er films bekijken en bezoek ontvangen. Ook worden er parades gehouden in de mobilisatieplaats, zoals op 16 maart 1940 in Puiflijk. Honderden soldaten paraderen er over de Koningsweg, langs de Oude Toren.
Grebbeberg
Uiteindelijk zouden de stellingen in Maas en Waal niet de functie krijgen waarvoor ze waren bedoeld. Wanneer blijkt dat het hart van de strijd zich gaat afspelen rond De Grebbeberg, tussen Rhenen en Wageningen, worden de troepen daar ingezet. Velen van hen vinden op die plek, tijdens de Slag om de Gebbeberg, de dood.