Fietsclub Happy Weekends op de Waalbandijk.
Fietsclub Happy Weekends op de Waalbandijk. Foto: Happy Weekends

Leden burgerpanel zijn 'best trots' op hun gemeente

MAAS EN WAAL - Als het aan de gemiddelde Maas&Waler ligt kunnen mensen van 'boven de rivieren' heel wat leren van de gemoedelijkheid en gezelligheid in onze streek. Dat is althans één van de uitkomsten van de enquête die onderzoeksbureau Toponderzoek uitvoerde in opdracht van de Maas&Waler. De eerste vragenlijst richtte zich voornamelijk op de uitstraling van onze streek, met aandacht voor sfeer, bezienswaardigheden en dorpscentra.

In het onderzoek werd mensen onder meer gevraagd naar bezienswaardigheden binnen de gemeente waarnaar ze toeristen zouden verwijzen. Het grootste deel van de respondenten noemt daarbij de uiterwaarden en de dijken, zowel in de gemeente Beuningen, Druten als West Maas en Waal. Inwoners uit West Maas en Waal noemen tevens De Tuinen van Appeltern, Museum Tweestromenland, de Gouden Ham, De Tuut en tingieterij 't Oude Ambacht. In Druten en Beuningen worden, buiten een enkele kerk, nauwelijks andere plekken genoemd die het bezoeken waard zijn.
Caroline Verhees, Streekcoördinator Land van Maas en Waal, heeft daar wel een verklaring voor: 'De kracht van Maas en Waal ligt nu eenmaal in haar dijken en uiterwaarden. En hoewel er, qua bezienswaardigheden, stiekem best veel bijzonders te vinden is tussen de rivieren, is dat lang niet bij iedereen bekend. We hebben als Ondernemend Maas en Waal al eerder geconcludeerd dat een volledig overzicht van dit soort plekken ontbreekt.'

Woonplaats
De gemeenten Druten en West Maas en Waal staan, volgens inwoners, in de regio vooral bekend om de evenementen die er georganiseerd worden. In West Maas en Waal scoren ook de recreatiemogelijkheden hoog. Beuningen staat, volgens de respondenten, in de regio vooral bekend om de aanwezige natuur. Caroline kan zich vinden in de reacties. 'Ik denk zéker dat Maas en Waal het moet zoeken in die beleving. Iets dat je terugziet bij evenementen, maar ook waterrecreatie, wandelen en fietsen.'

Gemis in het centrum
Als het gaat om het centrum van de dorpen binnen de gemeenten, is lang niet iedereen tevreden. Slechts 14 procent van de respondenten is tevreden met de huidige uitstraling en invulling van het centrum. In Druten geeft 25 procent van de respondenten aan winkels te missen. Anderen geven aan dat er variatie ontbreekt. In West Maas en Waal zegt 27 procent van de respondenten horecagelegenheden te missen, 19 procent mist winkelaanbod. In Beuningen zijn de uitschieters minder groot, maar ook hier worden horeca en winkels gemist. Daarnaast wordt ook parkeergelegenheid als gemis aangegeven.

Al met al zijn de Maas en Waalse respondenten trots op hun gemeente. De helft is het eens met de stelling 'ik ben trots dat ik inwoner van onze gemeente ben'. Een kwart van de respondenten is het daar zelfs zéér mee eens, 20 procent antwoord 'neutraal'. Een enkeling geeft aan het oneens te zijn. Caroline: 'Ik heb de laatste tijd veel gesprekken gevoerd met inwoners en ondernemers, en daarin proefde ik ook trots. Het is fijn dat deze vermoedens op deze manier bevestigd worden. Nu is het nog zaak om niet alleen trots te zíjn, maar dat ook uit te dragen. Wanneer inwoners en ondernemers ambassadeurs worden, kun je Maas en Waal pas echt op de kaart zetten.'
Om de betrokkenheid van inwoners bij de streek te vergroten is de Maas&Waler een burgerpanel gestart. Doel is om gemeenten, bedrijven, maar bijvoorbeeld ook organisatoren van evenementen ertoe te bewegen om tijdig in te spelen op de publieke opinie en, waar mogelijk, beleid te maken of te wijzigen. Via het burgerpanel kunnen inwoners van de gemeenten Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen hun mening kenbaar maken over onderwerpen die leven in hun lokale samenleving.

Deelnemers krijgen eens per maand per mail een aantal vragen/stellingen voorgelegd. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten. In volgende enquêtes wordt ingegaan op de sportfaciliteiten in de regio, (verkeers)veiligheid en openbaar vervoer. Aanmelden als panellid is gratis en kan via www.tipdemaasenwaler.nl. Deelnemers krijgen bij de eerstvolgende raadpleging een link toegestuurd waarmee de volledige resultaten van de eerste raadpleging in te zien zijn. Daarna verschijnen ze op www.tipdemaasenwaler.nl.