Ruim regionieuws

Je zou denken dat al het nieuws in Wijchen en Beuningen wel in een paginaatje of twee te vatten valt. De Gelderlander denkt daar anders over, zo schreef de hoofdredacteur zaterdag jubelend in zijn eigen krant: de regio-editie krijgt voortaan nóg meer nieuws uit de eigen omgeving.

De krant telt voortaan niet twee maar vijf pagina's lokaal nieuws. En, alsof dat nog niet alles was: extra relevante Nijmeegse nieuwtjes! Met behoorlijke nieuwshonger bladerde ik er op los. Zoveel verwennerij klonk te mooi om waar te zijn en dat was het ook.

Allereerst viel op dat het katern niet langer de naam "Wijchen – Beuningen" draagt, maar "Maas & Waal". Ach, als het nieuws er maar in staat. En dat staat het. Vijf pagina's, zoals beloofd... Maar niet alleen met berichten uit Wijchen en Beuningen, ineens komen ook Druten en West Maas en Waal aan bod.

Een beetje online research toont aan dat die andere regio-editie van De Gelderlander al heel lang "Maas & Waal" heet en zich richt op Druten en West Maas en Waal. En wat denkt u? Exact hetzelfde katern! Hier krijgen de Maas & Waalse lezers dus voortaan ook Wijchen en Beunings nieuws naar binnen gepropt. Op zich is dat gezien de toekomstige gemeentelijke fusies best praktisch. Nieuws wordt steeds meer grensoverschrijdend.

En dat de regioredacties van De Gelderlander onderling kopij uitwisselen is oud nieuws. Al sinds begin deze eeuw gebruiken ze ingekorte versies van nieuwsverhalen uit andere verspreidingsgebieden als opvulling. Maar nu gooien ze het katern "Wijchen–Beuningen" en "Maas & Waal" gewoon officieel op één hoop en doen vervolgens net of we méér lokaal nieuws krijgen. Over alternatieve feiten gesproken.

Ik snap heus wel dat dit besluit een noodzakelijke, zij het een tikje ordinaire, bezuinigingsmaatregel van De Gelderlander is. Maar wees daar als hoofdredacteur dan gewoon eerlijk over en vertel naar waarheid hoe de vork in de steel zit. Je weet wel, zoals je van een krant verwacht.

Dhr. E. van Wijk