De presentatie was in handen van Rob Koops.
De presentatie was in handen van Rob Koops. Foto: John van Gelder

Productieve Dag van de Toekomst

WEST MAAS EN WAAL – Vrijdagavond 31 maart ging in het gemeentehuis in een volle zaal de Dag van de Toekomst van start. Er waren vogels van allerlei pluimage aanwezig: vertegenwoordigers van organisaties, particulieren, buitenlui, allemaal inwoner van West Maas en Waal.

Door Addy de Meij

Anke Siegers, organisatiepsycholoog en hoofdgast van de avond, verzorgde de introductie. Rode draad van haar betoog: eigenaarschap en samensturing. 'Zoals we onze maatschappij nu organiseren, wordt allengs meer als een bron van irritatie ervaren. Neem de kwestie rond de opvang van vluchtelingen. Burgers worden niet altijd in de besluitvorming meegenomen. Met als gevolg weerstand onder de bevolking.' Een ander voorbeeld is het keukentafelgesprek: 'We zijn de verbinding kwijtgeraakt, de omgeving is er niet meer bij betrokken, we hebben er markttermen overheen gegooid. Het moest vooral efficiënter, doelmatiger en minder geld kosten'.

Nieuwe Route
Anke pleit voor een nieuwe beweging die ze de Nieuwe Route noemt, een weg die moet leiden tot transformatie in het sociale domein. 'Nu is er sprake van een ongelijkwaardige situatie. De cliënt is afhankelijk, de hulpverlening heeft de kennis en beslist. Zo is het systeem: alle machtsmiddelen zitten aan één kant en de burger, de hulpvrager is machteloos. Van de oplossingen en maatregelingen die door de overheid worden aangereikt voelt niet iedereen zich eigenaar. Het gaat vaak over ons, in plaats van mét ons. Steeds meer mensen voelen zich niet gezien en gehoord. Terwijl ze zelf wel ideeën hebben, ze willen graag meedenken met als gevolg dat ze vanzelf betrokken zijn', aldus Siegers.

Pizzaparty en
scharrelambtenaar

Na de toespraak van Siegers verhuisden de aanwezigen naar tafels die gedekt waren met wit laken en viltstift, om zo het betoog van Siegers in de praktijk te brengen: Samen praten over de 5 thema's (zie inzet), wat gaat goed en wat kan beter. De lakens waren al snel gevuld met wensen, dromen en oplossingen. Terug in de zaal werden twee taalkundige vondsten ter plekke beloond bij monde van dagvoorzitter Rob Koops. Het begrip Pizzaparty van Lex van Drongelen: samen eten in een informele setting levert betere resultaten dan praten aan de vergadertafel; Ria van Heckbos bedacht de Scharrelambtenaar, een ambtenaar die als coördinator fungeert bij kwesties die breder zijn dan één departement, zodat je niet van het kastje naar de muur hoeft.

Wethouder Van Swam las nog een selectie uit de lakennotities voor en wilde afsluiten. Het hoge tempo van de afsluiting voelde voor sommigen een beetje bekaaid na een uur bevlogen discussiëren en meedenken, kanteling en transitie gaan niet vanzelf. Dat werd geïllustreerd door een roep uit het publiek: 'Wat gaat er nu eigenlijk gebeuren met onze inbreng!?' Van Swam haastte zich te zeggen dat de gemeente uiteraard met een follow-up zou komen, en de uitkomst zal delen.

Anke Siegers is behalve organisatiepsycholoog ook zangeres: ze sloot de avond af met een lied van Melanie: Beautiful people.