Maurice Huisman en Jan Willem 't Hooft.
Maurice Huisman en Jan Willem 't Hooft. Foto: John van Gelder

Bierliefhebbers kunnen hart ophalen tijdens Hop in 't Slot

EWIJK - Bierliefhebbers kunnen in het paasweekend, zaterdag 16 en zondag 17 april, hun hart ophalen tijdens Hop in 't Slot, het nieuwe bierfestival dat wordt gehouden op Landgoed Doddendael. Ruim dertig (inter)nationale brouwerijen laten bezoekers kennis maken met meer dan 100 bieren en verrassende bier-spijscombinaties.

Door Ruben Schiks

Vijf jaar geleden werden Jan Willem 't Hooft en Fabiënne Braam de nieuwe eigenaren van Slot Doddendael, waar Maurice Huisman destijds fulltime werkzaam was. Huisman besloot na enkele jaren te gaan werken in de zaak van zijn ouders, het Nijmeegse café Piet Huisman, waar zijn liefde voor speciaalbier ontstond. Het idee om een eigen bierfestival te organiseren werd geboren en Maurice benaderde Jan Willem, met diens schitterende locatie, als partner in crime.

Internationale brouwerijen
Bezoekers aan het bierfestival worden getrakteerd op de mooiste bieren van bekende en minder bekende brouwerijen van over de hele wereld. 'Zoals het een bierfestival betaamt is er uiteraard meer dan voldoende gelegenheid om de verschillende soorten gerstenat te proeven', vertelt Huisman. 'Onder de aanwezige brouwerijen zijn onder meer bekende namen als Jopen, Paulaner en Westmalle.'
Bier en kaas
Dat kaas zich graag laat vergezellen door port of wijn is bekend, maar dat ook bier een verrassend goede begeleider is weten velen niet. 'Met trots presenteren wij dan ook een miniworkshop kaas en bier proeven, in samenwerking met Van Tricht Kaasaffineurs uit Antwerpen', aldus 't Hooft.

'Zij zijn gevestigd in de alom bekende stadsbrouwerij van De Koninck, waar zij in acht speciale rijpingskamers hun kazen laten rijpen.' Vader en zoon Van Tricht geven verschillende mini-workshops á 9,50 euro per persoon.

Live muziek
Het tweetal wist voor hun festival eveneens een heuse biersommelier in de arm te nemen. Nijmegenaar Ivo Thijssen creëerde samen met Doddendaels keukenbrigade een vijf-gangen bierspijsdiner, wat binnen no-time volgeboekt was. Tijdens Hop in 't Slot zijn er tevens verschillende foodtrucks en kinderattracties. Live muziek is er van piano request show Bob & Co en de band Power to the Pipo.

Gratis entree
De entree tot het festival is gratis. Reserveren voor de workshops of het diner kan per mail via info@doddendael.nl. Meer informatie over het festival: www.facebook.com/hopintslot.