De 8 van Boveneind is ieder jaar opnieuw een uitdaging.
De 8 van Boveneind is ieder jaar opnieuw een uitdaging. Foto: Henry van Eldijk

De 8 van Boveneind telt af

BOVEN-LEEUWEN - Het seizoen voor de hardlopers in Maas en Waal is begonnen, met als aftrap de Drutenloop, afgelopen zondag. Het volgende evenement, de 8 van Boveneind, staat in de agenda voor zaterdag 13 mei. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Een kijkje in de keuken van de organisatie:

Door Anton Janssen

De hardloopdag in Boven-Leeuwen is, na Druten, het tweede onderdeel van het PK hardloopcircuit. Maarten van Eldijk en Ingo van Oijen belichten de aanpak voor hun jaarlijkse evenement: 'We zijn vrijwel het hele jaar door met 'onze 8' bezig. Direct na de loop volgt de evaluatie en na de zomervakantie starten we met de voorbereidingen voor het volgend jaar. Ons enthousiasme is groot, en de reacties van lopers zorgen ervoor dat wij er in blijven geloven en gemotiveerd zijn om voor de volgende editie aan de slag te gaan.'

Het hardloopevenement vraagt veel energie en menskracht, leggen Ingo en Maarten uit: 'Er zijn pakweg zeventig vrijwilligers in touw om de dag goed te laten verlopen. Ze regelen het verkeer, bemensen de posten, zijn actief bij start en finish of worden ingeschakeld als jurylid.'

Weersomstandigheden
De 8 van Boveneind trok in 2016 circa 250 deelnemers en mikt daar dit jaar weer op. De ervaring leert dat de weersomstandigheden op de dag zelf veel invloed hebben op het aantal sportievelingen dat aan de start verschijnt. 'Het is enkele keren gebeurd dat de weergoden ons minder gezind waren en de animo van de lopers op het laatste moment terugviel', aldus de organisatie.

Veranderingen
Het Boven-Leeuwense loopevenement heeft dit jaar een aantal veranderingen doorgevoerd: 'Het parcours is aangepast, afstanden zijn weggevallen en andere toegevoegd. De deelnemers hoeven minder vaak de dijk te beklimmen, iets dat als belastend ervaren werd. Er is tevens een nieuwe wijze van tijdregistratie ingevoerd. Tegelijkertijd hebben wij, middels deze aanpassingen, getracht de overlast voor de overige verkeersdeelnemers te verminderen.' Naast de loop over de openbare weg staat voor de vierde keer de Trailrun op het programma, waarin de deelnemers letterlijk en figuurlijk dicht bij moeder natuur hun sportieve verrichtingen beleven.

Start
De verschillende onderdelen van de 8 van Boveneind starten tussen 13.30 en 15.35 uur. Er zijn geldprijzen voor de snelste drie dames en heren op elke afstand. De jeugd staat voor bekers aan de start. Ook worden prijzen aan de snelste Boveneindse deelnemers uitgereikt.
Jeugd
Van Eldijk en Van Oijen benadrukken de schitterende entourage en de sfeervolle ambiance van het evenement, waarin ook de jeugdlopen aantrekkelijk zijn. Actief Maas en Waal is ook in Boven-Leeuwen bij de loop betrokken. Dit platform onderhoudt het contact met scholen, verzorgt loopclinics tijdens gymlessen, regelt vlak voor de start van elke afstand de warming-up en ondersteunt de organisatie bij start en finish.

Meer informatie over de 8 van Boveneind en de programma onderdelen is te vinden op www.de8vanboveneind.nl.