De Bewaorsmiense spelen komend weekend nog drie voorstellingen.
De Bewaorsmiense spelen komend weekend nog drie voorstellingen. Foto: John van Gelder

Bewaorsmiense maken zich op voor tweede speelweekend

MAAS EN WAAL - Honderden bezoekers genoten afgelopen weekend in Druten van de prachtige streekmusical 'Nie te geleuve' van De Bewaorsmiense. Komend weekend staan nog drie voorstellingen in Beneden-Leeuwen op het programma.

In 'Nie te geleuve' gaan acteurs uit de eigen streek gezamenlijk op zoek naar een herbestemming van de kerk van pastoor Beerenburger en kapelaan Rosenberg van de fictieve parochie De Barmhartige Samaritaan.

De schrijver van het stuk, Bas van der Hoeven, had al vroeg in de gaten dat het bisdom bij de herbestemming van de kerken een kettingbeding had opgeworpen. Nadat een kerk eenmaal uit de eredienst is onttrokken mogen er geen kerkelijke activiteiten meer plaatsvinden. Dit gegeven koppelde Van der Hoeven aan een andere actualiteit van 'horizontale dienstverlening' in Maas en Waal. Zo ontstond de creatieve, baldadige en vooral vrolijke verhaallijn voor de streekmusical van De Bewaorsmiense.

Het stuk is voorzien van een vette jus aan gebeurtenissen uit de geschiedenis, actualiteit, fictie en non-fictie, met als rode draad een zowel hilarisch, muzikaal als herkenbaar roomse saus voor het publiek.

Prachtige muziek
Evenals bij eerdere volksmusicals van De Bewaorsmiense is de verhaallijn omlijst met prachtige muziek, voorzien van Maos en Waolse teksten. De muziek voor deze musical werd gecomponeerd door John Tijssen, die ook samen met de spelers de liedjes heeft ingestudeerd. Zo beschimpen de gebroeders Bekkers elkaar in een prachtig up-tempo lied op de wijs van Sex Bomb van Tom Jones. Kapelaan Rosenberg brengt op de melodie van Maria uit de West Side Story een mooie ingetogen liefdesballade aan Maria.

Voorstellingen
De musical wordt gespeeld op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 april in MFA De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij Kantoorshop De Rijk in Beneden-Leeuwen en aan de kassa tijdens de speelavonden. Ze zijn ook telefonisch te bestellen bij Karel van den Beld, via tel. 0487– 51 43 50.