Een eerdere herdenking op het Ambtshuisplein.
Een eerdere herdenking op het Ambtshuisplein. Foto: Stan van den Hurk

'De kracht van het persoonlijke verhaal' centraal bij herdenking

Namens het 4 Mei Comité Druten,
Wil van den Dobbelsteen


In samenwerking met het 4 Mei Comité Druten publiceert de Maas&Waler deze maand wekelijks een artikel over de aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei. Vandaag een inleiding.

DRUTEN – De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei heeft in 2017 als hoofdthema 'Geef de Vrijheid door'. Het onderliggende thema is dit jaar 'De kracht van het persoonlijke verhaal'. Het 4 Mei Comité Druten, dat jaarlijks de dodenherdenking in de R.K. Ewaldenkerk en bij het oorlogsmonument op het Ambtshuisplein voorbereidt, heeft zich hierbij aangesloten. Samen met leerlingen van basisschool De Kubus en ZMLK-school De Kom geeft zij invulling aan het programma.

Invulling
Het 4 Mei Comité Druten is samengesteld uit leden tussen de 18 en 72 jaar oud. In de aanloop naar 4 mei komt het comité op gezette tijden bijeen om te vergaderen over de invulling van de dodenherdenking. Bij de invulling van het programma wordt rekening gehouden met gedichten, liederen en voordrachten.

Dit jaar zetten de groepen 7 van basisschool De Kubus en leerlingen van ZMLK-school De Kom zich gezamenlijk in voor de herdenking. Dit doen zij onder meer door het maken van een tiental schilderijen. Deze werken worden opgesteld langs een te lopen route, vanaf het monument, langs de Engelbewaarder, naar de Burgemeester Verheijenbank aan de Kattenburg. Dit gebeurt nadat op 4 mei de bloemlegging bij het monument heeft plaatsgevonden.

Herdenking
In de komende weken komen op deze pagina diverse aspecten van de herdenking en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Te denken valt aan de mobilisatie, de strijd op De Grebbeberg, het niet altijd waarneembare verzet in en om Druten gedurende de oorlog, de bevrijding en het initiatief tot het oprichten en plaatsen van een oorlogsherdenkingsmonument in 1946 nabij het Javaplein.

Herdenkingsmonument
Het monument was destijds bedoeld voor alle gevallenen uit de dorpen Afferden, Deest, Druten en Puiflijk, de toenmalige gemeente Druten. Na de gemeentelijke herindeling in 1985 werd daar Horssen aan toegevoegd. Horssen had, en heeft, echter ook een eigen monument, evenals Deest en Puiflijk. In deze kernen worden door eigen comités herdenkingen gehouden.