Schuifpoll

West Maas en Waal gaat met haar tijd mee en laat burgers online meedenken over hun nieuwe burgemeester. Aan de hand van negen stellingen mag iedereen aangeven welke kwaliteiten de opvolger van Steenkamp moet hebben.

Tot zover de euforie, want het vragenlijstje is van bedroevend niveau. Om over de invulwijze nog maar te zwijgen. Elke vraag heeft twee antwoorden die tegenover elkaar staan op een soort telraampje. Als kleuters mag u het balletje over de balk schuiven om aan te geven welk antwoord u het meest bevalt.

Maar ik schrok dus van de vragen. Neem nou: 'Moet de burgemeester het gezicht van de gemeenschap of de gemeente zijn?' Ik wist niet dat er een verschil was. Ook de vraag of de burgemeester bij dreigend gevaar hard moet optreden, of om de tafel moet, voelt gek. Het lijkt alsof je uitsluitend kunt kiezen tussen een kletsmajoor of een dictator die klaar staat de stoottroepen het dorp in te sturen.

Er blijven lastige keuzes komen: moet de burgemeester details of hoofdlijnen kennen? Mag hij of zij zakelijk of informeel zijn? Willen we eigenlijk wel een warme burgervader/-moeder of een kille bestuurder? Kortom, vragen die je alleen kan beantwoorden met ja en ja. Maar dat kan niet in deze online schuifpoll. Zo creƫer je tegenstellingen die er in werkelijkheid niet zijn.

Eenmaal moegestreden krijg je na de stellingen nog wat vragen: of u mee wilt doen aan een promotievideo voor de nieuwe burgemeester. Dat moet uit zo'n moderne 'out of the box'-denken sessie gekomen zijn, maar zelfs tegen betaling wil je toch niet zo voor paal staan?

De poll sloot af met een paar open vragen, al miste ik een belangrijke als 'Wat moet het belangrijkste doel van de nieuwe burgemeester zijn?'. Ik zou het paradoxale antwoord wel weten: voor het belang en de toekomst van West Maas en Waal zorgen dat zijn baan binnen zes jaar overbodig is. Maar ja, die paste niet op het telraam.

Dhr. E. van Wijk