Ongehoord

Weet u nog dat heel wat boze mensen in Ewijk 'Azc, weg ermee!' riepen? Het COA heeft geluisterd hoor, 't asielzoekerscentrum komt er niet.
Des te irritanter is het dan dat een omwonende het nodig vond te verkondigen dat de gemeente Beuningen 'niet naar de mensen geluisterd had'. Een klein lesje politiek zou de beste man geen kwaad doen. Er is namelijk heel goed naar de omwonenden geluisterd, maar ze hebben domweg geen gelijk gekregen. Dat gebeurt weleens vaker in het leven.
Laten we liever eens kijken wat dit afbestelde azc gekost heeft, naast een boel poen en een gesneuvelde wethouder. Daar komen nog heel wat kostbare ambtenarenuren bij, plus de straks gemiste pachtkosten van het gebied én het feit dat de werkzaamheden al gestart waren... Kortom, door dit geintje lijkt de begroting straks weer op gatenkaas.

Maar wat gaat er nu met het gebied gebeuren? De grond is tien jaar gepacht, blijft het zo lang braak liggen? En al die leegstaande lokalen op basisschool de Reuzenpas in Ewijk, wat gaan we daar nu mee doen? Veel vragen en nog zeer beperkte antwoorden in deze kwestie.

Wethouder Jan Kersten denkt echter proactief mee en kwam met een oplossing voor een ander probleem: er hadden zich al vrijwilligers aangemeld voor het azc. Volgens Kersten kunnen die mensen 'misschien iets betekenen voor de zogenaamde statushouders'. Wat dat 'iets' dan is vertelt de wethouder er niet bij, maar dat duidelijkheid en Jan Kersten elkaar niet echt verdragen is zo klaar als een klontje.
Laat ik dan een suggestie doen: deze dagen hebben de lokale afdelingen van politieke partijen allemaal een winkeltje afgehuurd ter promotie van hun gedachtegoed. Richt straks één van die winkels in voor vluchtelingen en statushouders zodat ze daar samen met de vrijwilligers hun geschiedenis kunnen vertellen.

Dat is vast interessanter dan de verhalen van boze burgers die, zelfs nu het azc niet doorgaat, nog altijd stampvoetend hun gelijk proberen te halen.

Dhr. E. van Wijk