Henk Wakker in een nostalgisch brandweervoertuig.
Henk Wakker in een nostalgisch brandweervoertuig. Foto: Markeon

Scheidend brandweerman wak kert vuurtje nog een keer aan

BENEDEN-LEEUWEN - In september 1976 meldde Henk Wakker zich aan bij de vrijwillige brandweer Groep Leeuwen. Brandweercommandant Frits Peters liet hem weten dat hij eerst op cursus moest.

Zijn eerste grote brand weet Henk zich nog goed te herinneren. Enkele dagen voor kerst 1976 stond Bokla Meubelen aan de Molenstraat in Boven-Leeuwen in brand. Henk Wakker mocht mee. 'In de praktijk leer je het meest', had Frits Peters hem verteld. Maar Henk mocht niets doen, hij was nog niet verzekerd.

Henk werd Brandwacht Tweede Klas en daarna Eerste Klas. Hij behaalde het diploma Ademlucht en zou Hoofdbrandwacht worden, maar het geld was op. Toen die opleiding later verplicht werd gesteld, mocht Henk alsnog op voor die titel. Een groot verschil met toen is het nemen van verantwoordelijkheden.

Gevaar
'Tijdens een brand werd aan de pandeigenaar gevraagd of er gasflessen binnen stonden. Er werd ontkennend gereageerd. Korte tijd later explodeerde toch een gasfles op nog geen 10 meter van de plek waar ik stond. Die ene keer had ik een engeltje op mijn schouder. Hoe behoedzaam je ook bent, er schuilt altijd gevaar en je moet altijd alert zijn.'

Restauratie
Henk heeft met enkele bevriende brandweermannen een oude Ford Thames opgeknapt. 'De oude Ford deed dienst toen ik in 1977 bij de brandweer in Leeuwen begon. Dat voertuig is later via omwegen in Roemeniƫ terecht gekomen en wij hebben deze teruggekocht en volledig gerestaureerd. Nu doet deze wagen dienst bij jubilea en open dagen.'
Lauws Vuurtke
Henk heeft veel meegemaakt maar had er niets van willen missen. Hij sluit zich nu aan bij het Lauws Vuurtke, een groep oud-brandweerlieden die geregeld bijeen komen. 'Zo blijven we contact houden met de brandweer', aldus Henk.