Foto: Benno van Altena. V.l.n.r. Marielle Erkel, Huub Biezemans en Jan Melis.
Foto: Benno van Altena. V.l.n.r. Marielle Erkel, Huub Biezemans en Jan Melis. Foto: Benno van Altena

Maas en Waal in beweging

Druten – Woensdag 22 februari werd Stichting 'Maas en Waal in Beweging' opgericht, met als doel dat over vijf jaar Maas en Waal de gezondste regio van heel Nederland is. Als dit wordt verwezenlijkt, komt een droom van huisarts Jan van Herpen uit. Hij woonde een internationaal congres over diabetes bij en hoorde over een succesvolle actie in het kleine Franse plaatsje Levantie. Door inzet van de gehele gemeenschap was daar obesitas onder de jeugd flink afgenomen. Hij was onder de indruk en bedacht: 'wat in Levantie kan, moet in Maas in Waal zeker lukken.' In onze streek is namelijk 12% van de jeugd en 50% van de volwassenen te zwaar.

Door Elly Hagen

'Nadat hij ideeën had uitgewerkt, kwam Jan, Huub Bosch tegen en sprak met hem over zijn wens om van Maas en Waal een gezonde gemeenschap te maken. 'Ik had er geen idee van, dat Huub het zo voortvarend en enthousiast op zou pakken,' vertelt hij. 'We kregen steeds meer mensen en instanties mee en dat is belangrijk, want het kan alleen een succes worden als het door de hele bevolking wordt gedragen. '

Beweging, voeding en verbinding
Huub Bosch vult aan: 'We hebben gekozen om ons te richten op volwassenen. Vanuit deze groep vloeit het dan als vanzelf uit naar de jeugd.' Voor zitting in het bestuur werden drie mensen benaderd: Huub Biezemans, Mariëlle Erkel en Jan Melis.

Ze zeiden alle drie ja. 'Maas en Waal in Beweging kenmerkt zich door een samenhang tussen bewegen, voeding en verbinding, ' merkt voorzitter Huub Biezemans op. 'We willen de mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen en hen bewust maken van hun recht op een gezond leven. Een belangrijk aspect daarbij is dat mensen elkaar gaan ontmoeten en stimuleren. Dit kan in het echt, via een digitaal platform en via de eigen Facebookpagina.

Het is de bedoeling dat ideeën en initiatieven van onderaf, van de mensen zelf komen. Zij worden de ambassadeurs van de Stichting. Daarnaast zullen partners, afkomstig uit verenigingen of organisaties, een bijdrage leveren. Eind april, begin mei zal een bijeenkomst worden gehouden om de rol van ambassadeurs en partners uit te leggen.

Een platform bieden
De ambassadeurs kunnen een groot of juist heel klein project op zetten. 'Het kan voorkomen dat een groep graag iets wil opstarten, maar wat hulp of ondersteuning nodig heeft, ' merkt Jan Melis op. 'Hierbij kan worden gedacht aan gezonde voeding, bewegingsprojecten en aan initiatieven waarbij mensen elkaar ontmoeten en stimuleren. We zullen als Stichting een platform bieden en we staan open voor elke vraag.'

De aanwezigen schetsen vervolgens een aantal voorbeelden van initiatieven: Een groep die samen een bewegingsactiviteit of andere activiteit uitvoert, kan behoefte hebben aan meer deelnemers. Een andere groep kan gebaat zijn bij hulp van deskundigen zoals de GGD, de diëtiste, een sportdeskundige of andere discipline. Tevens kan er geld nodig zijn van een provincie of een fonds, waarbij de Stichting ondersteuning kan bieden. Het bestuur stelt zich als taak, dat tussen alle groepen samenwerking en verbinding ontstaat.

Activiteiten
Hoewel het allemaal nog erg pril is, staan er nu al een aantal activiteiten op de rol. Tevens wordt het bestuur al benaderd met interessante initiatieven. De Stichting wil mensen uitnodigen om vooral hun ideeën uit te spreken. Niets wat bij kan dragen aan een gezonder leven is op voorhand onuitvoerbaar. Jan van Herpen merkt op, dat het belangrijk is dat echt iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om mee te doen, ook mensen met een kleinere beurs. Het is mooi als lokale leveranciers er voor open staan om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Met ons allen de schouders onder dit project zetten, zal bewerkstelligen dat cijfers over vijf jaar uitwijzen dat we in Maas en Waal bewuster en gezonder zijn gaan leven.

Meer informatie
Meer informatie over de stichting is te vinden op: www.maasenwaalinbeweging.nl of kijk op de Facebookpagina.