politieke plaagstootjes

Beuningen maakt zich op voor de verkiezingen. Nee, niet de landelijke maar de écht belangrijke: die van de gemeenteraad volgend jaar maart. Het onderlinge sarren en jennen is al begonnen.

Inzet is de toekomst van Beuningen. In november verscheen daar een rapport over dat drie opties bood: samenwerken, fuseren of zelfstandig blijven. Het debat over dit onderwerp bloedde wat dood, tot in de laatste gemeenteraadsvergadering pijnlijk duidelijk werd dat het een splijtzwam is tussen coalitiegenoten D66 en BN&M.

Beide partijen hebben namelijk radicaal verschillende standpunten. BN&M gaat uitsluitend voor zelfstandigheid, terwijl D66 alle opties open houdt. D66 steunde daarom ook het voorstel van oppositiepartijen VVD, CDA en PvdA om alle toekomstscenario's eens goed uit te werken.

Maar toen werd GroenLinks wakker. Frans Houben, een iets rijpere Jesse Klaver, gaf aan dat zijn partij óók voor een zelfstandig Beuningen kiest. Houben en de zijnen werden liefdevol opgenomen in het warme BN&M-nest en daarmee verdween een voorstel van maar liefst vier partijen in de prullenbak.

Om de arrogantie van de macht nog wat meer te onderstrepen, kwamen BN&M en Groen Links vervolgens met een tegenvoorstel: een beperkt onderzoek naar de vraag of en hoe Beuningen die gewenste zelfstandigheid het beste kan organiseren. Dit onderzoek was inderdaad allang deel van het plan dat ze kort daarvoor nog torpedeerden. Blijkbaar kon BN&M het niet laten de afvallige coalitiepartner D66 zo te bestraffen.

BN&M is heer en meester in de gemeente en dat laten de lokalo's graag merken. Maar welke partij laat zich verleiden tot samenwerking als na de verkiezingen weer een coalitie gevormd moet worden? De VVD werd drie jaar geleden klakkeloos bij het grofvuil gezet, en na deze week is wel duidelijk dat er een ideologische kloof bestaat met D66 die niet kleiner wordt. Wellicht dat Groen Links het aandurft en groot voordeel: Frans Houben heeft al wethouderservaring.

Dhr. E. van Wijk