Johan Reijers en Gerard Strikker van het Tech-Lokaal Maas en Waal.
Johan Reijers en Gerard Strikker van het Tech-Lokaal Maas en Waal. Foto: Eveline van Elk

Burgerpanel dicht de kloof tussen burger en politicus

MAAS EN WAAL - De kloof tussen burgers en politici lijkt in de landelijke politiek steeds groter te worden. Politici vervallen steeds meer in populistische kreten, waardoor het begrip voor elkaar niet verbetert. Ook op regionaal en lokaal niveau lijkt de kloof met bestuurders steeds groter en dieper te worden. Tijd om daar wat aan te doen. Met het burgerpanel wil de Maas&Waler de dialoog tussen verschillende partijen aangaan. Daar is Johan Reijers uit Batenburg, initiatiefnemer van stichting Meerwaarde Maas en Waal en het Tech-Lokaal Maas en Waal, het helemaal mee eens.

Door Lieke Beijer

"Het is belangrijk dat burgers beter en vaker worden gehoord", vertelt Johan terwijl we plaatsnemen in zijn woonkamer in Batenburg. "Maas en Waal wordt momenteel bestuurd door vier gemeentes, en het lijkt alsof ze vooral bezig zijn met hun eigen beleid. Het resultaat? Burgers die niet worden gehoord."

Met het doel om burgers mee te nemen in besluiten, kan het burgerpanel meer draagvlak bij beslissingen creƫren. Dat draagvlak bij politieke beslissingen belangrijk is, weet Johan uit ervaring. "Bij de oprichting van de gemeentelijke politieke partij Kernachtig Wijchen ben ik nauw betrokken geweest. Daar hebben we gebruik gemaakt van een denktank. Een fenomeen waarbij niet alleen partijleden, maar zogenaamde denktankleden in de gelegenheid worden gesteld om mee te praten over een bepaald onderwerp waar je interesse in of extra kennis van hebt. Je ondersteunt de raadsleden, waardoor er uiteindelijk een gedragen besluit wordt genomen."

Johan is van mening dat burgers hun stem door middel van een burgerpanel veel vaker kunnen laten horen. "Door zo'n burgerpanel kun je je mening geven over allerlei zaken die dichtbij je staan. Je hebt nu eenmaal als burger behoefte om te praten over onderwerpen die je raken, en niet alleen de kretologieƫn waar politici het over hebben. Bijvoorbeeld welke Maas en Waler wil bij Rivierland of bij het Rijk van Nijmegen horen, ik wil gewoon Maas en Waler zijn", sluit Johan af.

Meer informatie
Wil je vaker je stem laten horen dan eens per jaar, en over andere onderwerpen dan die in de verkiezingsprogramma's staan? Dan is het tijd om je aan te melden voor het burgerpanel via www.tipdemaasenwaler.nl. Eind maart zal de eerste raadpleging verstuurd worden.