Het kruisbeeld wordt de kerk uitgedragen.
Het kruisbeeld wordt de kerk uitgedragen. Foto: John van Gelder

Ontruiming de Sint Victor en Gezellenkerk

AFFERDEN - Sinds 1 januari 2017 is de Sint Victor en Gezellenkerk in Afferden gesloten en donderdag 23 februari is een start gemaakt met de ontruiming en zijn de beelden uit het gebouw gehaald.

Met de sluiting van de kerk is een einde is gekomen aan een parochietijdperk van 125 jaar. Generaties lang zijn, in het kerkgebouw aan de Koningsstraat, Afferdense gedoopt, gevormd en getrouwd. Het godshuis was eveneens de plek waar men afscheid nam van dierbaren. Voor veel (oud)dorpsbewoners is 'hun' kerk dan ook meer dan een bouwwerk van hout en steen. Nu het zo zichtbaar is dat de kerk dicht is, doet het de mensen toch meer dan ze hadden gedacht. De ontruiming heeft zelfs in de Volkskrant gestaan.

Boeddhistische
gemeenschap

De kerk dient eind maart feitelijk opgeleverd te worden, omdat deze is verkocht aan een boeddhistische gemeenschap. Vandaar dat donderdag een start gemaakt is met de ontruiming.

Herbestemming
Van te voren zijn alle voorwerpen geïnventariseerd van zowel de kerk als de pastorie. Aan de hand van de inventarisatie is bekeken wat er met het interieur gedaan moest worden. Alle spullen worden terug geplaatst is een goede omgeving, waar het tot zijn recht komt. Zo gaat het beeld van de Heilige Victor naar de kerk in Druten en het beeld van de heilige Anthonius naar de kerk in Horssen en het altaar naar Den Bosch. De klok blijft in Afferden, die gaat naar de Oude Toren op het Hoog.

Vrijwilligers
Jan Dekkers van het parochiebestuur van de parochie Heilige Franciscus en Heilige Clara, is vol lof over de medewerking vanuit de gemeenschap Afferden, maar ook stichting monumentenwacht. "Het begin is gemaakt, maar er moet nog veel werk verzet worden". Jan Dekkers geeft aan, dat ze zeker nog wat hulp kunnen gebruiken. Mensen die willen helpen kunnen hiervoor contact opnemen met Ben Driessen van het parochiebestuur.