Kruisgebouw

Nederland ontkerkt in rap tempo en de gebouwen blijven leeg achter. Zo ook in Deest, waar al eens een zinnige oplossing voor het leegstaande pand werd geopperd: maak het de nieuwe locatie van dorpshuis 't Trefpunt.

De kerkelijke vastgoedbaronnen vroegen echter de hoofdprijs, dus die deal ging niet door. Dat de kerk in 1953 mede door gemeenschapsgeld werd herbouwd negeren de reli-rekenwonders gemakshalve even. De geestelijke geschiedenisboekjes richten zich immers vooral op dingen die ver voor en vlak na Christus gebeurden.

Inmiddels is 't Trefpunt voor veel geld verbouwd en staat de kerk nog steeds hartstikke leeg. Doodzonde van zo'n mooi en centraal gelegen gebouw.

Dat vond onderneemster Nadine van den Hazelkamp ook. Als drijvende kracht achter Drogisterij van der Wielen wil ze de kerk transformeren tot een gezondheidscentrum.

Het idee is dat in het pand straks allerlei bedrijven samenkomen, je zou het bijna een trefpunt noemen. In een uiterst futuristische video laat Nadine al zien hoe de kerk ingericht zou worden. De hemel zijt geprezen voor dergelijk voortvarend ondernemerschap.

Daar denkt het parochiebestuur van de Heilige Franciscus en Heilige Clara anders over. Volgens Nadine zijn die namelijk 'niet erg meewerkend'. Ze omschrijft haar relatie met het bestuur zelfs na een oriƫnterend gesprek als 'moeizaam'.

Het valt toch niet te verteren dat het kerkbestuur telkens de ongelovige Thomas uithangt zodra inwoners voor barmhartige Samaritaan spelen en met plannen komen? De gemeente Druten, die doorgaans de mond vol heeft over verbinding en burgerparticipatie, laat hier een steek vallen. Hoog tijd dat ze het kerkbestuur eens op het matje roepen. Voor straf een paar honderd weesgroetjes en dan opnieuw naar de onderhandelingstafel.

En voor Nadine van den Hazelkamp is het te hopen dat zij haar plan kan realiseren. Met een gezondheidscentrum in de kerk zou ze iets flikken dat de kerk in 2000 jaar nog nooit aantoonbaar gelukt is: mensen echt beter maken.

Dhr. E. van Wijk