Afbeelding

Carnavalswagens: een winter lang lassen, plakken en verven

Tijdens een ronde langs bouwlocaties van carnavalswagens komen we uit op het industrieterrein in Beneden-Leeuwen. De krimp van beschikbare bouwruimte om een carnavalswagen te maken heeft de laatste jaren het deelnemersveld aan de carnavalsoptochten in de regio wel wat uitgedund. De vriendengroep 'Nog Ekkes Lauwe' is ook bekend met dat probleem. Hein Schouten vertelt namens de groep: 'We hebben jarenlang ongestoord kunnen bouwen in het leegstaande zalencentrum Het Hoefijzer. Tegenwoordig beschikken we helaas niet meer over een bouwplaats. We hebben wel een eigen trailer, die we als onderstel in een stalling parkeren. Nu hebben we twee weken de tijd om bij BSO Botsabsorber Verhuur onze carnavalswagen weer op te bouwen. Het stelt een prinsenwagen voor die we voor meerdere jaren willen gebruiken. We veranderen er slechts kleine dingen aan en de teksten worden actueel gemaakt.' De wagen bestaat uit plaatmateriaal en wordt niet, zoals meestal het geval is, beschilderd, maar zal worden beplakt met voorgedrukt folie.

In een ander bedrijfsgebouw wordt de prinsenwagen van CV De Braoiers uit Beneden-Leeuwen schoongemaakt. 'Deze wagen gaat al zo'n 16 á 17 jaar mee en wordt elk jaar grondig geïnspecteerd voordat we de weg op gaan. Alle beugels worden weer goed bevestigd en de wagen krijgt een grondige schoonmaakbeurt', aldus voorzitter Frank Tengnagel. In een hal aan de Nijverheidsstraat zorgt een warmtekanon voor een aangename temperatuur. Hier wordt nog driftig gebouwd. Leden van buurtvereniging De Retsers zijn met uiteenlopende werkzaamheden bezig. Op een platte wagen staat al een behoorlijk hoge opbouw, maar dat is nog niet eens het hoogste punt. Her en der zijn mensen druk met onderdelen in de weer. Er wordt geschilderd, getekend en geplakt. Een cirkelzaag doorbreekt snerpend de stilte. De gezaagde plaatdelen worden vastgezet op de wagen. De Retsers hebben een naam hoog te houden wat betreft het maken van praalwagens. De buurtvereniging weet al vele jaren hoge prijzen in de wacht te slepen bij optochten in de hele regio. Hun schitterende praalwagens rijden ook al enkele jaren mee in de prestigieuze Half Vasten Optocht (HVO) in Oss, waaraan enkel prijswinnaars mogen deelnemen.

De techniek die door de Retsers wordt gebruikt om de wagen te bouwen, wijkt af van de methode die door de meeste bouwgroepen wordt gehanteerd. Frank Wakker vertelt namens de Retsers: 'We beginnen eigenlijk met de opbouw als bij het maken van een schilderij. De basis is de achtergrond en vervolgens worden allemaal gedetailleerde onderdelen los gebouwd, die later gefaseerd aan de wagen worden toegevoegd.' Deze methode wordt vooral gebruikt in het Zuiden van Nederland bij de professionele bouwers.

'Al in het voorjaar komt een afvaardiging van de buurtvereniging bij elkaar en worden ideeën genoteerd die als thema kunnen dienen voor een nieuwe wagen. Als de keuze is gemaakt, worden materiaallijsten gemaakt en worden taken verdeeld. We weten van elkaar wie welke vaardigheden en talenten bezit en daar wordt natuurlijk gebruik van gemaakt. Eerst wordt van betonijzer de constructie gelast, dan zorgt kippengaas voor de vormen en worden kranten geplakt. De volgende plaklaag bestaat uit A4-tjes. Eerst komt de bedrukte kant van het gebruikte printpapier naar de buitenkant gericht en de volgende laag komt precies andersom. Zo zien we precies waar we zijn gebleven. Dan worden de kleuren aangebracht. Eerst worden veel kleine onderdelen gemaakt en naarmate het werk vordert, wijken we uit naar een grotere bouwruimte. Dat stellen we zo lang mogelijk uit. Pas op carnavalszaterdag mogen we van een fabriekshal gebruik maken waar de gehele wagen in vol ornaat kan worden opgebouwd en kunnen we deelnemen aan de optochten,' aldus Frank Wakker.