Willy Driessen, Riny Mulders en Walter Peters op de plek waar hun woningen moeten verrijzen.
Willy Driessen, Riny Mulders en Walter Peters op de plek waar hun woningen moeten verrijzen. Foto: John van Gelder

Vrienden willen samen oud worden

BENEDEN-LEEUWEN - Zo lang mogelijk zelfstandig deelnemen aan de maatschappij. Dat is wat de overheid voor ogen heeft voor de nieuwe generatie ouderen. Reden voor een drietal stellen uit de gemeente West Maas en Waal om zelf de regie te nemen over hun toekomst. Samen startten zij een uniek project om in de vorm van een nabuurschap samen oud te kunnen worden. Hun initiatief moet een pilot worden om te laten zien dat deze woonvorm, waarbij zorg voor elkaar centraal staat, de toekomst heeft.

Door Ruben Schiks

'Nu we nog jong en vitaal zijn maken we graag zelf de keuze over onze toekomstige woonsituatie', vertelt Willy Driessen, één van de initiatiefnemers. Samen met Riny Mulders en Walter Peters, met wie hij al sinds zijn jeugd bevriend is, maakte hij het plan om een plek te creëren waar zij oud willen, en bovendien kunnen worden.

Onafhankelijk
Door de veranderende zorg worden ouderen steeds meer afhankelijk van hun kinderen en naasten. 'Wij willen echter onafhankelijk blijven', vertelt Mulders. 'Onze kinderen wonen niet in de buurt en wij willen dat hun leven niet in het teken komt te staan van de zorg voor ons. Door het wonen in groepsverband hebben wij in de toekomst zelf een antwoord op elkaars zorgvraag. Voor aanvullende huishoudelijke en/of medische zorg kunnen we samen zorg inkopen. Dat levert ons, maar bijvoorbeeld ook de gemeente, een aanzienlijke kostenbesparing op.'

Schuurwoningen
Voor de realisatie van de woonvorm is een royale kavel beoogd aan de Van Heemstraweg in Beneden-Leeuwen. 'Die kavel grenst aan Het Leeuwse Veld', vertelt Peters. 'Een locatie die omgeven is door veel groen. Iets dat ons bijzonder aanspreekt. In het ontwerp van onze woningen is dan ook een duidelijke link gelegd naar de omgeving. Het plan is om vier huizen, van het type 'schuurwoning', te realiseren rondom een gemeenschappelijke ruimte en een binnentuin, waar we elkaar kunnen treffen voor een praatje of om een kaartje te leggen.'

Duurzaam
Groen betekent ook duurzaam voor de stellen. 'Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen ons project', legt Driessen uit. 'Iets dat, net als onze visie op zorg en welzijn, aansluit op de maatschappelijke ontwikkelingen.' Het uitgangspunt is om energiearme woningen te bouwen', vertelt Mulders. 'De woningen, die gerealiseerd worden zonder gasaansluiting, zullen zodanig worden gesitueerd dat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van zonnewarmte. Daarnaast worden slimme isolatieconcepten en extra isolerende maatregelen toegepast.' Om hun filosofie zo breed mogelijk uit te dragen gaan de initiatiefnemers nog een stapje verder. 'Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op onze woningen, maar ook op onze manier van leven. Zo denken we eraan om in de toekomst samen voorzieningen en materialen te delen, zoals bijvoorbeeld een auto', aldus Peters.

Verbinding
De initiatiefnemers kozen voor de situering van hun project bewust voor een locatie nabij een nieuwbouwwijk met veel jonge gezinnen. 'Wij willen dan ook graag een verbinding maken tussen ons perceel en Het Leeuwse Veld, door middel van een wandelpad', legt Peters uit. 'Een deel van ons perceel willen we inrichten als tuin, waar wij bijvoorbeeld samen met buurtbewoners groenten kunnen telen. Zo creëren we een inspirerende woonomgeving voor onszelf en voor onze buurtbewoners. Door in contact te blijven met jonge mensen voorkomen we dat we, ondanks dat onze mobiliteit in de toekomst mogelijk beperkt wordt, in een sociaal isolement raken', vult Driessen hem aan.

Inspireren
Voor de realisatie van het vernieuwende project is medewerking van de gemeente nodig. De initiatiefnemers meldden hun project daarom aan om opgenomen te worden in het Toetsingskader woningbouw van de 'Woonvisie, koers naar 2030' van de gemeente West Maas en Waal, die er sinds 2016 is voor dergelijke burgerinitiatieven. Of hun verzoek gehonoreerd wordt zal medio maart duidelijk worden. In ieder geval hopen de initiatiefnemers dat hun bijzondere project de gemeente en andere inwoners zal inspireren en motiveren om anders te kijken naar zorg en woningen voor ouderen.