KBO- wandelclub Druten.
KBO- wandelclub Druten. Foto: KBO afdeling Druten

KBO: succes door vermaak en voordeel

DRUTEN - Met honderden leden zijn de verschillende afdelingen van KBO (Katholieke Ouderen Bond), een seniorenvereniging waar je vanaf je 50ste lid van kunt worden, in de gemeente Druten een groot succes.

Door Piet Zeeuwen

De KBO telt in Druten, Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk tientallen leden. Steevast is de KBO één van de grootste, zo niet dé grootste club van de gemeente. Blijkbaar spreekt de KBO-filosofie velen aan. Met ruim 190.000 leden landelijk en 34.000 leden in Gelderland is de KBO de grootste seniorenorganisatie. In Druten zijn ruim 725 senioren lid, in Deest 235, Horssen 180, Puiflijk 200 en Afferden: 235. Dat zijn in totaal bijna 1600 leden. Wat is toch die succesformule?

Combinatie van voordeel en vermaak
Het is de combinatie van vermaak en voordeel, die het lidmaatschap interessant maken. De afdelingen zijn een ontmoetingsplek voor senioren, men kan deelnemen aan de lokale activiteiten zoals bingo, biljarten, jeu de boules, koersbal, film, toneel, een jaarlijks reisje, meerdaagse reis, iPad-cursussen, muziekmiddagen, fietstochten en vieringen.

KBO-bestuurslid Ben de Vaan: 'Veel KBO-ers halen hun bijdrage voor het lidmaatschap van 25 euro per jaar er dubbel en dik uit'. Hij doelt dan op de korting die de senioren kunnen krijgen op de premies bij ziektekostenverzekeraars, dat ze centraal goedkoop energie kunnen inkopen en dat men korting krijgt voor de rijbewijskeuring van 75-jarigen. Zelfs enkele plaatselijke bedrijven geven korting op vertoon van de lidmaatschapskaart.
Daarnaast kunnen leden voor hulpvragen in de gemeente terecht bij vrijwillige ouderenadviseurs. Men kan ook deelnemen aan diverse interessante en leerzame cursussen en gebruik maken van de KBO-servicelijn voor vragen over wonen, zorg, gezondheid en juridische zaken.