Pia Boonstoppel.
Pia Boonstoppel. Foto: Art & Light

Afferdense aast op deelname WK Reining

AFFERDEN - De net veertien jaar geworden Pia Boonstoppel wil in haar favoriete sport Reining haar titel 'Champion Youth 13 & Under' een vervolg geven met deelname aan het Wereldkampioenschap voor de jeugd van veertien tot achttien jaar. De leerlinge van het Pax, die in de paardensport eerder met springen en dressuur actief was, moet daarvoor bij drie selectiewedstrijden goed presteren.

Door Anton Janssen

Reining is een vrij onbekende sport. Pia legt uit dat het gaat om een competitie in het westernrijden, waarbij de ruiters hun paard door een patroon van cirkels, spins en stops moeten leiden. 'Het paard moet goed reageren en in overeenstemming met zijn berijder zijn. Een jury, soms bestaande uit wel drie personen, beoordeelt de verrichtingen', aldus Pia.

Ambitieuze stal
De rijdster uit Afferden traint bij de AM Rising Star Ranch in Hernen, waar Sanneke van Kempen haar trainster is. Pia: 'Deze ambitieuze stal is nu ongeveer een jaar zeer actief in het geven van trainingen. Eerder reed ik in Heumen, maar ik voel me in Hernen beter thuis. Daarbij is het dichter bij huis. Bovendien hebben we nu thuis een eigen rijbak waar ik regelmatig oefen.'

De jongste Boonstoppel heeft vier paarden en bedrijft Reining op Rocky (officieel Customs Surprise). Het paard is in België gefokt door de bekende trainer Bernhard Fonck, van wie Pia veel over haar sport heeft opgestoken.

Anky van Grunsven
Ze deed ook goede ervaringen op bij dressuuramazone Anky van Grunsven, die ook in Reining actief is. De succesvolle amazone begeleidde het Nederlands team naar brons bij het Europees Kampioenschap voor landenteams. Anky, een bekende van Reining bondscoach Dave Young, gaf de Nederlandse talenten theorieles en tips over het leven van een topsporter.

Pia is na contacten met vriendinnen met de paardensport besmet geraakt. Ze reed eerst bij een manege in Wijchen en was ook lid van PPV de Musketiers in Druten. De reden waarom Pia zich op Reining heeft toegespitst? 'Ik zag in springen en dressuur geen uitdaging meer en vond die wel bij Reining, waarin ik me relaxter voel.'

Entourage
Ze vervolgt: 'Anders dan bij dressuur, waar het stil moet zijn, mag het publiek bij Reining de deelnemers luid aanmoedigen. De entourage is ook anders: de deelnemers gaan familiair met elkaar om en zien elkaar vaak op dezelfde shows.'
Jeugd WK
De Afferdense is wekelijks twee keer voor trainingen op de ranch in Hernen te vinden. Ze richt zich op het jeugd WK, dat van 9 tot 12 augustus wordt gehouden in de buurt van Genève (Zwitserland). Om dat te halen moet ze goed presteren bij het NK (11 juni in Grathem) en nog twee kwalificatiewedstrijden. 'Ik wil graag naar het jeugd WK, maar besef ook dat het een pittige opgave is. Ik ben pas eerstejaars in deze leeftijdsgroep en kan nog enkele jaren mee. Ik ga veel trainen en aan wedstrijden meedoen om mijn doel te bereiken', besluit ze.