Koen Reijers, Jochem van Gelder en Roy Jacobs.
Koen Reijers, Jochem van Gelder en Roy Jacobs. Foto: John van Gelder

Sporters halen Olympisch gevoel naar Maas en Waal

DRUTEN - Op sportpark De Gelenberg in Druten vindt in het weekend van 16, 17 en 18 juni de eerste editie van 'De Maas en Waalse Spelen' plaats. Daarmee halen sporters Koen Reijers van 'Plezier in sport' en Roy Jacobs van 'Train Buiten' het Olympische gevoel naar Maas en Waal. Onder het bekende motto 'Meedoen is belangrijker dan winnen' willen zij inwoners van de streek, middels sport, meer met elkaar verbinden.

Door Ruben Schiks

Sinds mensenheugenis vormt sport een belangrijke verbindende factor binnen de maatschappij. Sport verbroedert en stimuleert een gevoel van saamhorigheid. Dat is precies wat Koen (Batenburg) en Roy (Druten) met hun initiatief willen bereiken. 'Het doel is om de inwoners uit de vier Maas en Waalse gemeenten - Druten, West Maas en Waal, Beuningen en Wijchen - op sportieve wijze met elkaar in contact te laten komen', vertelt Koen. 'We hopen dat de Spelen uitgroeien tot het grootste teamsportevenement van de omgeving', vult Roy hem aan.

Euforisch gevoel
Het idee voor de teamsportmanifestatie ontstond toen Koen vorig jaar met een aantal vrienden de hoogste berg van Rusland en Europa, Elbroes, beklom. 'Dat was een loodzware opgave die maar liefst twee weken duurde', vertelt hij daarover. 'Tijdens die beklimming kreeg de één na de ander last van hoogteziekte. We moesten elkaar dan ook telkens opbeuren, waardoor de groep alsmaar hechter werd. Toen we de top uiteindelijk bereikten gaf dat een euforisch gevoel. Tegelijkertijd waren de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aan de gang. Tijdens het kijken naar de olympiërs werd mij nogmaals bevestigd hoe sport mensen met elkaar verbindt. Dat bracht me op het idee een soortgelijk evenement in Maas en Waal te introduceren.'

Bekende ambassadeurs
Eenmaal thuis stapte Koen naar Roy, die net als hij actief is als personal trainer. Samen besloten zij de uitdaging aan te gaan. Om bekendheid te genereren voor hun evenement wisten zij een aantal bekende ambassadeurs uit de omgeving aan zich te verbinden. Presentator Jochem van Gelder uit Beneden-Leeuwen en olympiërs Laura Smulders uit Horssen en Marjolein Buis uit Beuningen zeiden hun medewerking toe. Het drietal verbond hun naam aan het evenement en zijn te zien in de promotiefilm die vanaf vandaag online te bewonderen is. Rolstoeltennisster Buis verzorgt een clinic en Van Gelder neemt een deel van de presentatie voor zijn rekening. Smulders zal niet fysiek aanwezig zijn in verband met een belangrijke BMX-wedstrijd.

Vijf sporten
'Iedereen kan en mag deelnemen aan De Maas en Waalse Spelen, ook wie minder goed is in sporten', legt Roy uit. 'Inwoners uit de vier Maas en Waalse gemeenten kunnen zich met vrienden, familie, buren of collega's als team inschrijven voor vijf sporten; voetbal, tennis, zwemmen, hockey en hardlopen. Voor dat laatste onderdeel kan men zich ook individueel inschrijven.' Op zaterdag vinden de voorrondes van de verschillende onderdelen plaats. Een dag later zullen de winnaars het tegen elkaar opnemen in de finales. Een color run voor scholieren uit de regio vormt op vrijdagavond de officiële 'kick-off' van het evenement.

Meer dan sport alleen
'Tijdens het evenement draait het om meer dan sport alleen', vertelt Koen. 'Sportpark De Gelenberg wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot één groot Olympisch terrein. Zo zullen bekende sporters diverse clinics verzorgen en worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd.' Verbroedering loopt als een rode draad door het evenement. 'Daarom mag ook een feestavond natuurlijk niet ontbreken', aldus Roy.

Vanaf vandaag is de inschrijving voor De Maas en Waalse Spelen geopend. Meer weten? Kijk op www.maasenwaalsespelen.nl.