Zorgelijke monumenten

Druten mag trots zijn op haar nieuwe wethouder André Springveld, die een verrassend verfrissende kijk blijkt te hebben op de problemen in de gemeente. Druten is ook trots op haar rijke geschiedenis, zo telt het plekje minstens 100 gemeentelijke en zeker 50 rijksmonumenten.

En daar knelt de schoen, want met zoveel monumenten is goed toezicht essentieel. Voor je 't weet sla je immers een 17e eeuwse wand aan diggelen voor een nieuw kookeiland of carport. Toch is de kans daarop groot, want in het toezichtbeleid zitten meer gaten dan in het gemiddeld historisch pand.

Al was het maar omdat er voor al die 150 monumenten maar één toezichthouder is... Die er geen verstand van heeft. Dat zijn niet mijn woorden, dat zegt een verantwoordelijk ambtenaar. En inmiddels blijkt uit het jaarverslag van de monumentencommissie inderdaad dat er alleen al in 2016 drie keer zonder toestemming is verbouwd aan een monumentaal pand.

Om de problemen aan te pakken slaan de kersverse wethouder en de monumentencommissie de handen ineen. Springveld opperde dat de monumentenlijst misschien wat korter kan. Dat is nou die frisse wind! Als je toezicht ontoereikend is, breid je het niet uit, maar pas je gewoon het aantal monumenten aan. Het is te hopen dat wethouder Springveld dit beleid niet toepast als er ooit problemen zijn bij het toezicht op sporthallen, dorpshuizen en scholen.

De commissie belooft in elk geval dit jaar de volledige lijst alvast kritisch tegen het licht te houden. Alle panden die "onvoldoende cultuurhistorische waarde" blijken te hebben, worden geschrapt. Ook verdwijnen panden van de lijst bij illegale verbouwingen of "ondeskundig onderhoud". En dat moet een toezichthouder vaststellen, van wie we weten dat hij er niets van weet?

Overigens is Springveld ook bedreven in klassieke politiek. Hij schoof het monumentenvraagstuk door naar de aanstaande ambtelijke samenwerking met Wijchen, die op 1 januari 2018 start. Eén probleem: als je lang genoeg wacht, komen er vanzelf meer monumenten bij.

Dhr. E van Wijk