Foto: Gemeente Druten
Foto: Gemeente Druten Foto: Gemeente Druten

Nieuw ontwerp Hogestraat Druten

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Gemeente Druten presenteerde afgelopen woensdag het nieuwe ontwerp voor de Hogestraat. Veel Drutenaren kwamen naar de nieuwe plannen kijken, een aantal ambtenaren gaf toelichting op het ontwerp.

Diverse belangstellenden hoopten dat de Hogestraat helemaal auto-vrij zou worden. Navraag bij wethouder André Springveld leerde echter dat dat niet in de nieuwe plannen was opgenomen, omdat het bannen van auto's op de Hogestraat technisch nagenoeg niet mogelijk is. Ook zijn de winkeliers in de drukste winkelstraat van Druten daar niet enthousiast over. Vandaar dat gekozen is voor een autoluwe variant.

In de nieuwe situatie is het rechtsaf slaan voor het gemeentehuis, komend vanaf het Javaplein, naar de Hogestraat onlogisch gemaakt. Verkeer richting Kerk, Markt en Kattenburg wordt daardoor bijna gedwongen om rechtdoor te rijden via de Raadhuisstraat. Komend vanaf de andere kant, dus vanuit de Raadhuisstraat, is linksaf slaan naar de Hogestraat verboden.

Wandelplein
Twee andere pijlers voor de facelift van de Hogestraat zijn een nieuw plein en een horecaplein. Het autoverkeer dat toch per sé de Hogestraat op wil moet ter hoogte van het standbeeld van de Leste-Mert-boertjes de rijbaan kiezen die vlak voor de panden van ElectroWorld tot en met de Zonnestudio tegenover Blokker langs loopt. Hierdoor ontstaat op de plaats van de huidige rijweg, bij Primera en Kruidvat, een wandelplein.
Horecaplein
Tot slot komt er tegenover de kerk een horecaplein. Vanaf Natuurlijk Bloemen Van Marieke tot aan de Gouden Leeuw, waar nu nog parkeerplaatsen zijn, komt een wandelpad, geflankeerd door nieuwe bomen.

Artist impressions van de nieuwe situatie zijn te vinden op www.demaasenwaler.nl.

Reacties
In het gemeentehuis liggen formulieren waarop burgers en belanghebbenden tot 21 februari hun reacties op het nieuwe ontwerp kwijt kunnen.