Emmylou Stewart neemt de laatste dingen door met de uitvoerder. Op de achtergrond partner Leon en Christiaan Roeffen (r).
Emmylou Stewart neemt de laatste dingen door met de uitvoerder. Op de achtergrond partner Leon en Christiaan Roeffen (r). Foto: John van Gelder

Eerste woningen CPO project Appelhoek opgeleverd

ALPHEN - De Sterappel in Alphen is binnenkort twaalf bewoners rijker. Vrijdag 10 februari worden de eerste vier woningen van bouwproject De Appelhoek opgeleverd. Een week later zijn de twee andere aan de beurt. De woningen zijn gerealiseerd middels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouw-project.

Een CPO-project biedt vele voordelen. Zo beslissen de toekomstige bewoners zelf over het ontwerp, de vormgeving, de plek en afwerking van de woning. Door samen te ontwikkelen, en keuzes op elkaar af te stemmen, is er schaalvoordeel te behalen en worden de woningen goedkoper. 'Bovendien is er, nog voordat er een steen is gelegd, veel betrokkenheid en sociale binding tussen de bewoners onderling', aldus Willian van Hoogstraten, voorzitter van de kopersvereniging.

Zelf bepalen
Onder meer Emmylou Stewart en Christiaan Roeffen krijgen vrijdag de sleutel van hun nieuwe woningen. Roeffen is een echte Alphenaar en wilde graag in het dorp blijven wonen. Project Appelhoek bood hem de mogelijkheid een droomhuis te bouwen zónder zijn budget te overschrijden. Niet voor niets had hij vanaf dag één interesse in het plan. Het voordeel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is volgens hem het feit dat je als bewoners zélf alles kunt bepalen. 'De grote lijnen zet je gezamenlijk met de andere deelnemers aan het project uit. Vervolgens deelt iedereen de woning naar eigen voorkeuren in. En dat kan best wel eens moeilijk zijn als je van nature een twijfelkont bent', lacht hij.
Zijn toekomstige buurvrouw Emmylou Stewart is eveneens vanaf de eerste plannen bij het CPO-project betrokken. Na jaren van intensief overleg met gemeente West Maas en Waal werden in december 2015 de koopovereenkomsten getekend. Medio april werd begonnen met de eerste bouwactiviteiten en in juni werd de eerste steen gelegd. Eind maart hoopt Emmylou, samen met haar partner Leon, hun nieuwe woning te betrekken.

Inspanningen
Ze kozen voor casco oplevering, waardoor ze de komende weken nog flink wat werk te verzetten hebben. Maar dat is het volgens de Alphense allemaal waard. 'Het is geweldig om te zien wat er uit onze inspanningen is voortgekomen.' Ze geeft toe dat het lang niet altijd een makkelijk traject was. Aanvankelijk was het zelfs de vraag of er wel voldoende mensen deel wilden nemen aan het project. Wat haar enorm is meegevallen is het collectief beslissen. 'De toekomstige bewoners zaten aardig op één lijn voor wat betreft de keuze voor stenen, dakpannen et cetera. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.'
Voordeel
Terugkijkend op het proces zou ze iedereen aanraden om op deze manier een woning te bouwen. 'Niet alleen omdat je écht je droomhuis kunt neerzetten, maar ook vanwege het financiële voordeel dat middels CPO bouwen te behalen valt. Hadden we voor 'traditionele' nieuwbouw gekozen, dan hadden we nooit zo'n royale starterswoning gehad.'

Nog een paar weken en dan kunnen Christiaan, Emmylou en Leon ein-de-lijk hun intrek nemen in de nieuwe woning. 'Ik kijk daar écht naar uit', meent Christiaan. 'We zijn er aan toe', besluit zijn buurvrouw Emmylou lachend.