Nadine van den Hazelkamp-Keller (links) en Frank Marcus (rechts) bij de kerk in Deest.
Nadine van den Hazelkamp-Keller (links) en Frank Marcus (rechts) bij de kerk in Deest. Foto: John van Gelder

Kerk moet gezond kloppend hart van Deest worden

DEEST - Eind vorig jaar luidde de klok van de O.L. Vrouwe Onbevlekt Ontvangen kerk in Deest voor het laatst. Sindsdien is het stil in het gebedshuis, dat jarenlang een middelpunt vormde binnen de Deester gemeenschap. Als het aan Nadine van den Hazelkamp-Keller ligt komt daar snel verandering in. Zij initieerde een bijzonder plan om het gezichtsbepalende bouwwerk voor het dorp te kunnen behouden.

Door Ruben Schiks

In navolging van Afferden en Puiflijk ging ook de kerk in Deest, als gevolg van een fusie, begin dit jaar op slot. Een kerk die, na verwoesting van de oude parochiekerk uit 1858, begin jaren '50 van de vorige eeuw door de Deester bevolking op eigen kracht werd opgebouwd. De toren na zeven jaar langer sparen. Even dreigde het stukje plaatselijk erfgoed de dorpsbewoners ontnomen te worden. Iets dat Nadine, als geboren en getogen Deestse, aan het hart ging. Haar betrokkenheid bij de leefbaarheid van het dorp, in combinatie met een sterke eigen visie op ondernemen, resulteerde in een opzienbarend plan voor een vitale herbestemming van het kerkgebouw.

Aandacht voor de mens
In het plan van Nadine ontstaat in de kerk een plek waar dorpsbewoners en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Winkeloppervlakte, zeven therapieruimten, spreekkamers, een auditorium, atelier, lichte horeca en wellicht ook overnachtingsmogelijkheden moeten het gebouw een bruisend karakter geven. 'Dat alles zal in het teken komen te staan van aandacht voor de mens en zijn gezondheid', vertelt Nadine. 'Het idee vloeit voort uit de behoefte om mijn eigen zaak, een drogisterij die zich onder meer richt op natuurlijke verzorgingsproducten en voeding, uit te breiden. Mensen willen steeds bewuster omgaan met hun gezondheid en kiezen bewust voor gezondheid en beleving.'

In haar huidige pand, op steenworp afstand van de kerk, combineert zij reeds winkel- en praktijkruimten, waarvan verschillende therapeuten gebruik maken. Dat aanbod wordt gewaardeerd door klanten van heinde en verre. 'Een gedeelte van mijn winkeloppervlak is daarnaast ingericht als shop-in-shop met sieraden en accessoires. Ik geloof namelijk in dergelijke kruisbestuivingen. Immers beslaat 'aandacht voor de mens' meer dan alleen de lichamelijke gezondheid', aldus Nadine.

Toegankelijk
Voor Nadine is het belangrijk dat de kerk toegankelijk blijft voor de inwoners van Deest. 'De nieuwe functie van het gebouw moet van de kerk het gezond kloppend hart van Deest maken. Daarbij wil ik de kerk zoveel mogelijk de kerk laten', vertelt ze. 'Vaak zie je bij de herbestemming van oude gebouwen namelijk dat de buitenkant intact blijft, maar dat de binnenkant compleet gestript wordt. Dat wil ik absoluut niet. Het gebouw, zoals het ooit door én voor de gemeenschap gebouwd is, moet zichtbaar blijven.'

Ontwerp
Architect Frank Marcus uit Boven-Leeuwen gaf Nadine's gedachten vorm. Hij vertaalde haar visie in een nieuw en aanpasbaar ontwerp, waarin respect voor het erfgoed centraal staat. 'Wat Nadine en ik allebei heel belangrijk vonden was dat de bestaande ruimte van de kerk beleefbaar moest blijven. Zo was bijvoorbeeld een eis van Nadine dat het plafond van de kerk zichtbaar blijft, een verwijzing naar de oorspronkelijke beleving van het gebouw', vertelt Marcus. Sowieso is het de bedoeling van de twee dat betaalbare huur straks een gezonde exploitatie brengt, in plaats van winst vanuit projectontwikkeling.
Voor de presentatie van het plan maakten Nadine en Frank een indrukwekkende video met daarin de huidige en toekomstige situatie. Aan de hand van die beelden wordt het plan momenteel breed gepresenteerd, onder andere bij de gemeente, het dorp en investeerders. Vanaf volgende week is die video online voor iedereen te bewonderen.

Het streven is om het plan de komende twee jaar te realiseren. Hiervoor is Nadine nog op zoek naar investeerders en ondernemers die willen participeren. Meer weten? Neem contact op via tel. 0487-51 23 54 of per mail: nadine@drogisterijvanderwielen.nl.