Enkele bekende Maas en Waalse acteurs tijdens de repetities van Nie te geleuve, afgelopen zondag.
Enkele bekende Maas en Waalse acteurs tijdens de repetities van Nie te geleuve, afgelopen zondag. Foto: John van Gelder

Heilige huisjes op komische wijze ingetrapt in streekmusical

MAAS EN WAAL - Een parenclub die gevestigd wordt in een verkocht kerkgebouw, een pastoor die een onechte dochter blijkt te hebben van zijn huishoudster en een kapelaan wiens kuisheid op de proef wordt gesteld. Het lijkt 'Nie te geleuve', en dat klopt. Onder die naam wordt namelijk de nieuwe streekmusical van De Bewaorsmiense op de planken gebracht. Een actueel stuk over de teloorgang van de Maas en Waalse kerken.

Door Ruben Schiks

Na zes succesvolle producties, waaronder 'De zoone vaen Toone', 'Wie wâ bewaort hè wâ' en 'Klaore erremoei', zijn De Bewaorsmiense inmiddels niet meer weg te denken uit de Maas en Waalse toneelscene. Toen Antoon Hol, geestelijk vader van de eerste zes streekmusicals, na de laatste productie besloot een andere weg in te slaan, moest de werkgroep op zoek naar een nieuwe schrijver. Die vond men in de persoon van Bas van der Hoeven, columnist van dit weekblad. Anders dan anders liet hij zich niet inspireren door de geschiedenis van de streek, maar koos hij voor een actueel thema: de sluiting van verschillende kerken in de omgeving en de herbestemming van die gebouwen.

Verhaal
Als oud-streekjournalist combineerde Bas van der Hoeven twee zaken die hij voor zijn werk op de voet volgde: de sluiting van de verschillende kerken en de poging, jaren geleden, om een parenclub in voormalig discotheek De Kikvorsch te openen. Die twee gebeurtenissen creatief in elkaar verweven zorgen voor een even spraakmakend als vermakelijk verhaal, dat wordt verteld door een Duitse freule, een stokoude herenboer, een souteneur en meer eigenzinnige karakters. Verbazingwekkende en hilarische gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en zetten het fictieve Maas en Waal in het stuk volledig op z'n kop.

Herkenbaarheid
De kracht van de producties van De Bewaorsmiense zit hem in de herkenbaarheid. Echter zal niet alleen het verhaal bij menig bezoeker een gevoel van herkenning oproepen. Veel van de hoofdpersonen zijn namelijk geïnspireerd op Maas en Walers van vlees en bloed. 'Een zakenman die oude auto's en jonge vrouwen verzameld, een pastoor die gek is op geld en bij zichzelf gaat biechten, een breedsprakige wethouder en een opgewonden journaliste. Klinkt bekend of niet?', aldus Van der Hoeven.
'Die gelijkenissen met bestaande personen zijn natuurlijk geenszins toeval, maar de meeste types bestaan uit eigenschappen van verschillende personen.' Iets wat, naast herkenning, zorgt voor hilariteit alom.
Rijp en gruun
De voorstellingen worden volledig vertolkt in het Algemeen Beschaafd Maas en Waals, ofwel 'plaet Moas en Woals'. Zelfs 'onze lieve heer' praat in het karakteristieke dialect, tot verbazing van de hoofdpersonen zelf. De musical Nie te geleuve is authentiek, muzikaal en doorspekt met humor. De cast, met bekende 'koppen' uit het Maas en Waalse amateurtoneel, is zeer gevarieerd. Jong en oud is vertegenwoordigd. 'Rijp en gruun dur mekoar', zoals De Bewaorsmiense het zelf graag noemen. 'Dat zorgt voor een fantastische dynamiek', vertelt regie-assistent Margreet Hoefnagel.

Bekende liedjes
Een musical is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met muziek. Zo ook Nie te geleuve. John Tijssen maakte speciaal voor de nieuwe voorstelling een reeks indrukwekkende bewerkingen van bekende liedjes. 'Bezoekers worden onder meer getrakteerd op muziek van Abba, The Beatles, Bruce Springsteen en Tom Jones. Vanzelfsprekend voorzien van een typisch Bewaorsmiense-sausje, met teksten in het streekdialect', aldus acteur Marcel Verbruggen. In de rol van kapelaan zingt hij zelf weemoedig over zijn jeugd op de muziek van een bekende hit van Red Hot Chilli Peppers.

Kaartverkoop
De musical wordt gespeeld op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 en zondag 2 april in de grote zaal van Active Eventworld aan de Klepperheide in Druten. Het weekend daarop wordt in de nieuwe Rosmolen in Beneden-Leeuwen gespeeld op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 april. Kaarten voor de voorstellingen in Druten zijn verkrijgbaar bij Juwelier Jos Akkermans en kaarten voor de voorstellingen in Beneden-Leeuwen bij Kantoor-Schoolshop De Rijk.