Bold & Beuningen

Van Cranenbroek verkoopt alles in z'n megastores, zo ook een Beuningse soap. Wat vooraf ging... Van Cranenbroek wil zich vestigen op het terrein van Bull, en op die 15.000 vierkante meter, naast tuinartikelen, ook zaken als speelgoed en werkkleding verkopen. Dit levert al meer dan twee jaar gedonder op. De gemeente ziet het wel zitten, maar de provincie niet, en door al het gekonkel is kans dat de deal doorgaat steeds kleiner.

Deze week bleek Richard 'de Beuningse Ludo' Bull, vooruitlopend op een eventuele definitieve afwijzing, zelf een verzoek te hebben ingediend om zijn bedrijf uit te breiden: naar 15.000 vierkante meter met een breed assortiment. Vol speelgoed en werkkleding enzo.

Klinkt dat plan niet als de verloren gewaande tweelingbroer van het Van Cranenbroek voorstel? Waarom zou Bull ook zo'n megastore onder zijn bestaande vergunning willen bouwen? Toch zeker niet om de boel over te dragen aan Van Cranenbroek als alles klaar is? Nee, dat ligt er zelfs voor een soap te dik bovenop!

Ik moet ook niet zeuren, de megastore zorgt voor zeker 100 nieuwe arbeidsplaatsen, en die zijn broodnodig in Beuningen. Of toch niet? De eigenaar van een door Van Cranenbroek bedreigde winkel speelde voor detective en ontdekte dat, voor zover de Kamer van Koophandel wist, iedere megastore niet meer dan acht medewerkers had. Dit nieuwtje deelde hij furieus met de gemeenteraad.

Lieve ondernemer, hoe dol ik ook ben op een vette cliffhanger... Wie een snelle blik werpt op de website van Van Cranenbroek ziet per vestiging al zoveel vacatures dat dit een tikje ongeloofwaardig wordt. En wie nuchter nadenkt, snapt toch dat acht mensen onmogelijk tienduizenden vierkante meters winkeloppervlak draaiende kunnen houden. Zelfs als ze allemaal fulltime werken, nooit op vakantie willen of slaap nodig hebben.

Gedoe over twee bijna identieke aanvragen, gelazer over hoeveel arbeidsplaatsen het oplevert, het enige wat nog ontbreekt is een Beunings raadslid die een geheime affaire heeft met de directiesecretaresse van Van Cranenbroek en de soap is compleet.

Dhr. E. van Wijk