Enkele leden van Synchroonzwemvereniging Cadans.
Enkele leden van Synchroonzwemvereniging Cadans. Foto: Synchroonzwemvereniging Cadans

Synchroonzwemvereniging Cadans weer onderweg naar top

BEUNINGEN - Het synchroonzwemmen zorgt in zwembad De Plons in Beuningen voor een levendige bezetting. De vereniging Cadans timmert dit jaar weer aan de weg. Afgelopen weekend deden Chanine Brouwers, Eline Bijl en reserve Ilse Steenmans in Hoofddorp mee aan het Nederlands Kampioenschap (NK) duet. In de loop van dit jaar staan ook het Nederlands Kampioenschap voor junioren van vijftien tot achttien jaar en de Synchrobeat, het NK onder vijftien jaar, op het programma.

Door Anton Janssen

Synchroonzwemmen, vroeger kunstzwemmen genoemd, is een combinatie van ballet en dansen in en onder water. In deze tak van sport draait het om lenigheid, kracht en uitstraling. De vereniging in Beuningen bestaat twintig jaar en heeft in Jeen Turksma een vrijwilliger met bijzondere verdiensten. De 83-jarige doet dat al sinds de oprichting. Hij is goed in het uitleggen van de verschillende stuwingen en is nog altijd actief in de begeleiding van zwemsters bij Cadans.

Het trio van Cadans kwam op het NK van afgelopen weekend voor het eerst samen in actie en werd achtste. De dames begonnen in september 2016 als duet en hebben een lange reeks trainingen achter de rug. Drie keer per week zijn ze bijna twee uur met hun oefeningen bezig. Synchroonzwemster Chanine Brouwers: 'Alles moet precies gelijk gaan. De jurering is streng. We hebben veel tijd in de verplichte elementen gestoken. Dat was nodig om de limiet te halen. Dat is ons in november gelukt.'
Landskampioen
Cadans zat sinds 2010 aan de landelijke top en werd enkele keren landskampioen. Na de laatste titel in 2015 stopten dragende krachten, voornamelijk wegens studie. Daarna ging de vereniging verder met een nieuwe lichting. Met het NK duet zit Cadans weer op een goed spoor. De club staat voor professionaliteit en wil het hoge niveau handhaven.

Vanaf zes jaar
Voorzitter Jacqueline Soetekouw: 'Kinderen vanaf zes jaar, mits in het bezit van de zwemdiploma's A en B, kunnen zich bij ons aansluiten. Ze kunnen eerst vrijblijvend aan enkele groepslessen meedoen om te kijken of ze het leuk vinden.'
Ze vervolgt: 'In de praktijk blijkt dat synchroonzwemmen en turnen sporten zijn die elkaar versterken. Stabiliteit en lenigheid zijn belangrijk. En we doen ook aan landtrainingen.' Soetekouw benadrukt dat ook jongens welkom zijn bij de vereniging: 'Nu zijn de meisjes nog ruim in de meerderheid.'

Wedstrijden
Cadans is op veel fronten actief en doet ook mee aan regiowedstrijden voor de jongste kinderen. De vereniging heeft de komende maanden veel wedstrijden op het programma staan. Ilse Steenmans doet bijvoorbeeld op 18 februari mee aan de landelijke uitvoering Interregio wedstrijden voor junioren.
De synchroonzwemvereniging krijgt veel aanloop, telt nu 32 leden en zit weer in de groei. De club is onder andere bezig met opleiding en instructie van trainsters en juryleden. Cadans weet zich gesteund door veel ouders en vrijwilligers, waarvoor de club hen zeer dankbaar is.

Twintigjarig bestaan
Het twintigjarig bestaan van Cadans gaat niet ongemerkt voorbij. In juni presenteert de vereniging zich met een bijzondere activiteit. 'We verzorgen sowieso een demonstratie en zijn nu druk bezig om het programma verder in te vullen', besluit de voorzitter. Voor meer informatie over de vereniging, zie www.cadans-synchro.nl.