Leden en begeleiders van ASV Vizier.
Leden en begeleiders van ASV Vizier. Foto: ASV Vizier

Coen de Lange memorial

BENEDEN-LEEUWEN - Aangepaste Sport Vereniging Vizier houdt op zondag 15 januari voor de elfde keer een Boccia-toernooi ter nagedachtenis aan clublid Coen de Lange. Coen overleed onverwacht in de zomer van 2006. Hij genoot enorm van Boccia. Het toernooi wordt ook opgedragen aan alle andere overleden sporters, scheidsrechters en begeleiders die zich actief hebben ingezet voor de sport.

Aan het toernooi neemt een recordaantal van ongeveer 50 sporters met een lichamelijke beperking deel, uit Nederland en België, waaronder ongeveer vijftien personen van ASV Vizier. Tijdens het toernooi wordt er gestreden om de wisselbekers voor wedstrijdspelers en recreanten. Er is ook gedacht aan de nieuwe spelers, voor hen zijn er aparte prijzen te verdienen.

Boccia
Boccia is een sport voor mensen met een (ernstige) lichamelijke beperking en wordt zowel in wedstrijdverband als recreatief gespeeld. Het spel lijkt erg veel op jeu de boules. Het verschil is onder andere dat de ballen van leer zijn en dat er diverse hulpmiddelen gebruikt kunnen worden om deze sport te beoefenen. Men speelt met één witte (Jack), zes rode en zes blauwe ballen.
Boccia is eveneens een paralympische sport. Twee leden van de Leeuwense sportvereniging spelen in het Nederlands Team en hebben deelgenomen aan de Paralympisch spelen in Rio de Janeiro.